2015-12-05

Öppen ölprovning - i stället för julöl


Årets sista ölprovning hos De Klomp fick det lite kryptiska namnet I stället för julöl. Min tanke var att presentera några öltyper som jag tycker är lämpliga till de traditionella svenska julsmakerna.

Dryga tjugotalet gäster dök upp och fick öl presenterade för jag insåg under provningen att det kanske varit ännu smartare om vi genomgående valt drycker som fanns tillgängliga hos Systembolaget. Jag har därför valt att presentera några alternativ till vissa av provningens öl.
 1. Nynäshamns Tjockhult Tjinook är mitt förstahandsval till de annars så knepiga sillarna i klar lag. Här gäller det att hålla nere beskan. Liksom till de andra inte för feta delarna av det kalla julbordet. Som alltid är det här en ruskigt lättdrucken öl som ändå har en trevlig humleprofil dom drar åt lätta frukter som stjärnfrukt och omogna päron.
  Finns i Systembolagets beställningssortiment. Alternativ: Budvar, Hofbräu Original.
 2. Brains Original Stout är en lite chokladigare stout som jag tycker går väl ihop med sill i feta inläggningar och Janssons frestelse – svartmaltens syrlighet tränger igenom en hel del fett utan att den tar överhand.
  Finns inte hos Systembolaget. Alternativ: Visby Stout, Nääs Stout.
 3. Platan Černovar Černé var den schwartzbier som fanns att tillgå, fast knappt någon annanstans utanför Tjeckien. Den här mjuka torra ölen helt utan choklad och minimalt med kaffe tror jag jag fungerar bra till det varma julbordet: Köttbullar, prinskorv, rödbetssallad, revbensspjäll, bruna bönor eller omelett…
  Finns inte hos Systembolaget. Alternativ: Krušovice Černé.
 4. Saison Dupont. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Ska man ha en allroud-öl till varierande smakfamiljer – sött, syrligt, fett, rökt, salt eller kryddstarkt – är en klassisk saison ett säkert val. Det enda man riskerar är att den tar över de vagaste, lättaste maträtterna. Och det här är den bästa av dem!
  Finns i Systembolagets beställningssortiment. Alternativ: Saison Dupont Biologique, Stockholm Saison d'Etre.
 5. Ayinger Celebrator. Dags att gå in på efterrätterna. Nötter. Chokladkartong. Fruktkaka. Knäck. Doppelbock? Ja! Gärna lagrad något år så den får lite mer russintoner.
  Finns i ordinarie sortimentet, säljs också som Ayinger Winter Bock. Alternativ: Weihenstephaner Korbinian, Andechser Doppelbock Dunkel.
 6. Omnipollo Noa Pecan Mud Cake. Stor stark söt stout är lämpligt att dricka som avslutning på juldagarna. Gärna i sällskap med lite nötgodis och en varm brasa. Och mer nötigt och knäckigt än så här blir inte öl i Sverige 2015.
  Finns inte hos Systembolaget. Alternativ: Dugges Christmas Idjit!, Mikkeller Beer Geek Dessert, Mohawk Snowmelter.
På väg ut från provningen kom det fram en gäst och undrade ”Men vad dricker man till risgrynsgröt?” och jag blev honom svaret skyldig. Kanske en engelsk strong ale?

Handuppräckningen vanns med knapp marginal av Saison Dupont.


= = =

Kommande evenemang på De Klomp:
 • 8 december 2015 18:00. Nybörjarprovning med Björn. Rätt tillfälle att introduceras i ölens värld! Obs föranmälan i baren! Facebookarrangemang.
 • 12 december 2015 15:00. Trådlöst med Bobo. Succén upprepas en gång till: Varierade stora smaker, rövarhistorier och vaxad mustasch! Facebookarrangemang.
 • 19 december 2015 15:00. Musikhjälpenprovning med Bobo. Kostar 300 kronor, där 100 kronor går direkt till Musikhjälpen. Lyxiga öl och överraskningar utlovas…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar