2015-12-29

Nääs Stout

Nääs Gårdsbryggeri tillhör de som är fysiskt närmast mig. Och med deras ganska beskedliga nyhetstakt så har till och med jag en rimlig chans att hinna med och dricka allt från dem.

Så det gjorde inte så mycket att jag drack upp den flaska med Nääs Stout från dem som jag köpte i somras, det var ju bara att köpa en ny flaska av denne engelska stout på 4,5 %…

… det var bara det att den var slut på Systembolagshyllan hela tiden. Men nu i december lyckades jag roffa åt mig en flaska, och kunde så äntligen få min Nääs-samling komplett igen!

Färgen är mörkt brun, nästan svart (100 EBC), vätskan är klar. Lite fällning på flaskans botten. Det tre fingrar höga skummet är brunt och kompakt, det lämnar en hel del rester efter sig på glaset.

Doften är mjuk, kraftig och maltig. Tungt rostade toner, men det slår inte över till bränt. Bruna och svarta malttoner, massor av kakao. Aningar av klor, torkade blommor, kaffe och metall.

Smaken är torr med lite metallisk beska, rostad malt och lite syrlig svartmalt-smak. Kakao och kaffe. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har en växande beska, lite melass och en ganska tydlig ton av surt kaffe. En del metalliska toner och aningar av katrinplommon. Det långa slutet är beskt med brungräddat knäckebröd.

Kolsyran är frisk, massor av medelstora kortlivade bubblor. Vätskan är rätt lätt.

Något för lätt kropp och lite för mycket metall för att vara perfekt. Men annars är det här en fullt godkänd engelsk stout.

Komplett nu? Nähä, ungefär samtidigt som jag köpte flaskan presenterade krogen De Klomp och Nääs en samarbetsbrygd i form av Klompens DIPA.  Fast det finns fortfarande något enstaka fat kvar, så helt kört är det inte.

Betyg: 3,5. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment i Linköping, södra Östergötland och norra Småland. Pris: 25:90 för 330 ml. Bäst före: 07-10-1.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar