2015-12-07

Bäst i Sverige?


Ibland är det intressant att läsa topplistor. De kan ge lite annorlunda perspektiv, om inte annat.

Därför kollade jag in BeerAdvocates listor per land. Nu klumpar de ihop hela Skandinavien i en enda lista med 100 öl, så jag fick sortera lite.

Eftersom antalet recensioner är den del av formeln för att få fram den här listan (se nedan) så premieras öl som har något slags distribution i USA. Att Mikkeller med 37 öl (och ytterligare 2 samarbeten) dominerar är inte förvånande av rena brute force-skäl, men att To Øl fått in hela 13 är mer överraskande.
Närke Kaggen! Stormaktsporter kanske någon undrar, brukade inte den slåss om förstaplatsen på listan över alla öl på hela siten? Jo, men de här listorna gäller bara öl som har statusen ”tillgänglig” och det har inte Kaggen!. Om den fortfarande hade sålts (och haft exakt samma siffror som idag) så hade den trängt in sig på en tredjeplats på Skandinavienlistan, men den hade inte ens lyckats komma in på 250-listan för alla öl.

weighted rank (WR) = (v ÷ (v+m)) × R + (m ÷ (v+m)) × C 
R = average rating for the beer = (Rating) 
v = number of reviews for the beer = (votes) 
m = minimum number of reviews required to be considered (currently 10) 
C = the mean rating across the dataset (currently 3.76)

6 kommentarer:

 1. Väldigt mycket belgiskbryggd öl här, hur blev det vår skandinaviska ölkultur? Ett ämne för bloggen, herr Bark!
  Hur skulle en lista med öl bryggd av skandinaviska bryggerier se ut?

  SvaraRadera
 2. Är det inte lite mer relevant att använda en topplista från RateBeer istället? RateBeer har ju desto fler europeiska och framför allt svenska användare. Och även för statistikens skull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det. Eller ännu mer untappd? Jag använder BA av gammal vana. Det finns säkert andra ölbloggare som vill analysera andra listor.

   Radera
  2. Säkerligen Untappd för den delen också. Tänker väl mer att om man skall lägga ut sådanahär listor (överhuvudtaget) är det bra om så många som möjligt har prövat ölen i fråga.

   Radera