2015-12-22

Åbro Bron Pale Ale

Bild: Åbro.
Kvällen tillbringades med goda vänner på Horse & Hound i Linköping. Anledningen: Frugan hade uttryckt starka önskemål om att få dricka de två Bron-öl som Åbro tagit fram. Och de borde ju finnas där.

Vilket för in mig på diskussionen om autenticitet och transparens som blommade upp efter min text här: Vad tycker jag själv är acceptabelt och vad tycker jag inte är okej?

Omnipollo tycker jag till exempel är helt okej, de är på sina flaskor och online helt tydliga på var ölen bryggs och att de är ett fantombryggeri. Detsamma gäller Mikkeller.

Bron, däremot, har gått över gränsen. Allt på hemsidan och burken tyder på att det är en Åbro-öl, bryggd i Vimmerby. Samtidigt som det är en ”offentlig hemlighet” att den tillverkas och tappas av Coppersmith's Brewery i Västerås.

Jag frågade om det här i Åbro-montern på Stockholm Beer i höstas, och fick då svaret av en av säljarna att ”Ja den är bryggd där, men det är ju Åbros varumärke så det här är som det ska vara”. När jag köpte burken i baren så presenterades den av bartendern som ”ett samarbete Åbro - Coppersmith's”. Awwright. Men skriv ut det på burk och site då. Jag kan inte begripa varför det inte gjorts så från början?

Nå. Hur var vätskan i burken?

Vätskan är klar, färgen guld. Det tre fingrar höga skummet är varmvitt och långlivat. En hel del rester blir kvar på glaset.

Doften för tankarna till en öppna påse med humlepellets som fått ligga ett tag. Mer engelskt än amerikanskt. Blommor, Kåda. Lite knäck.

Humlig smak, rätt lite beska och oväntat lite citrus även om det finns där. Torkade blommor (potpurri) och kåda. Mjuk beska. Medelstor kopp. Eftersmaken har en växande beska som drar åt citronsyra. Knäck och citronjuice. Långt rent slut med en hel del malt och finstämd beska.

Medelstor kolsyra, långlivade små bubblor. Medelmjuk vätska.

Tjeeeaaa… Det är väl en kompetent genomförd öl, men på tok för gammal, maltig och drar snarare åt en engelsk old/strong ale än en APA. Det finns bara små spår av citrus-humlen och karamellmalten har i stället blivit dominerande. Trist. Det är dock ingen äcklig öl, bara… Gammal. Jag gissar att den här burken bryggdes för Stockholm Beer.

Betyg: 3,12. Tillgänglighet: Burk på krogen (finns också att beställa flakvis på Systembolaget). Pris: 89:00 för 330 ml. Bäst före: 24 DEC 15.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar