2015-10-10

To Øl Liquorice Confidence

Lördag. Firas med starkt och mörkt öl: Liquorice Confidence från danska fantombryggeriet To Øl, en öl bryggd med lakrits och chili på hela 14 %.

Färgen är kolsvart, det fyra fingrar höga skummet är mörkbrunt,  fast och kompakt. Det sjunker mycket långsamt och lämnar en del rester på glaset.

Doften är mycket choklad-söt med massor av rostad malt, pumpernickel, viss ren beska, kryddig chili och gräddig söt (dansk) lakrits.

Smaken är gräddig och mycket mjuk med rostad malt och mörkt rågbröd. Aningar av beska och malt-syrlighet. Lätta toner av sötlakrits och mörk choklad. Medelstor till stor kropp. Eftersmaken är söt och fruktig något het chili och en aning av syrliga omogna frukter. Avslutningen är söt och oväntat kort med en lätt ren alkoholsmak.

Kolsyran är mjuk med massor av små bubblor. Vätskan är mycket tjock, närmast trögflytande och väldigt mjuk.

Om jag ska sammanfatta denna öl i ett ord så är det ”mjuk”: Trots att den inte ens är året gammal är smakerna helt sammansmälta och oerhört avrundade. Och de fjorton procenten är otroligt väl dold. Kompetent genomförd.

Betyg: 3,82. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 10 april 2015 (slutsåld). Pris: 69:90 för 375 ml. Bäst före: 12/01/25.

1 kommentar:

  1. Och då undrar man ju såklart, hur doftar ren beska?

    SvaraRadera