2015-10-23

Omnipollo Magic Number 90000

Under sommaren 1996 gick det svenska telefonsystemet över från 90000 till 112 som nödnummer. Ja, det gamla fungerar fortfarande och kommer att göra det länge till, men det marknadsförs inte aktivt.

Jag antar att det är minnen av detta som gör att Omnipollo valt detta som en av siffrorna i deras serie med engångsbrygder Magic Numbers. 90000 är en amerikansk IPA på 7 % smaksatt med blåbär, laktos, mandel, pekannöt och vaniljstång.

 Såklart.

Jag hade verkligen siktat in mig på den här vid senaste systembolagssläppet, men blev lite nedslagen när jag såg en tomt gapande hylla. Men det gick snabbt över när jag insåg att det fanns tre fulla kartonger som stod bredvid Små partier-hyllplanen. Pust.


 Färgen är… uhm… Blå-beige-lila (tänk utspädd blåbärssoppa), vätskan är grumlig. Det låga ljust rosa skummet försvinner iväg snabbt utan att lämna några rester på glaset.

Doften är ovanlig och oväntad. Fruktiga toner av blåbär och granatäpple. Aningar av mint, beska örter, amerikansk citrus-humle, färskt nötkött och textilplåster.

Smaken startar med en lätt och vass sötma, och en tydligt strävhet. Växande toner av blåbär och omogna persikor. Kexig malt, och en rå sträv beska. Aningar av apelsingodis och sötlakrits. Medelstor kropp. Växande värmande alkohol i eftersmaken där det också finns syrliga blåbär, hallon och björnbär. Det passerar märkliga toner av tvål, diesel och bananskal. Avslutningen är söt med hasselnötter och beska örter.

Som väntat i den magiska sifferserien är det mycket experimentellt, och den här får verkligen fram blåbären på ett imponerande sätt. Dock är jag mer tveksam till nätterna och vaniljen. Om jag fick ett glas utan mandel/pecan/vanilj bredvid det här skulle det nog märkas vad de gör, men såhär ser jag inte riktigt var de kommer in. Och så var det den där märkliga drivmedels-bismaken…

Fungerar oväntat bra tillsammans med blåmögelost och kex!

Betyg: 3,33. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 16 oktober 2015 (lagerstatus). Pris: 37:90 för 330 ml. Bäst före: 05/08/16.

2 kommentarer:

  1. Skeptisk till Omnipollo sedan det stod klart att de använder fejkaromer i vissa av deras bryggder. Hoppar över denna gång.

    SvaraRadera
  2. Om du tänker på Yellow Belly och Noa så är det ju en grej de provat att brygga med aromer och inget de hymlar med. "A peanut butter biscuit stout with no biscuits, butter or nuts." De öl där det står att de är bryggda med nötter eller blåbär eller andra frukter är så klart bryggda med dessa ingredienser.

    SvaraRadera