2015-10-14

Mikkeller Kihoskh APA

Jag har hört mycket om, men aldrig besökt ölbutiken Kihoskh i Köpenhamn. Vid senaste besöket så var det äntligen dags!

Denna annorlunda affär är på övervåningen en liten servicebutik med några öl och seriealbum på gatuplan, men i källaren finns en trång och välsorterad ölaffär med smak för det exklusiva: Mycket amerikanskt, en hel del danskt och belgiskt. Sverige var främst representerat genom Brekeriet och Omnipollo. Inte illa…

De har ett par öl som bara kan köpas på plats: En av dem kommer från Mikkeller, en amerikansk pale ale i form av Kihoskh APA på 5,5 %.

Färgen är guld-bärnsten (25 EBC), vätskan aningen dimmig. Det tre fingrar höga skummet är ljust bärnstensfärgat, det är fast och sjunker långsamt lämnandes massor av rester på glaset.

Doften är lite sträv med fruktig humle och söta kex. Apelsinskal, grapefrukt, omogna äpplen och katrinplommon. Lite smör i bakgrunden.

Smaken är besk och fruktig. Tydlig utan att gå till överdrift. Apelsin, aprikos, gröna bananer, lime). Beskan tonar ner sig och lämnar plats för kex/småkakor, honung och fruktljuice-sötma. Lite gummi och grankåda i bakgrunden. Medelstor kropp. Eftersmaken är besk-fruktig med växande alkohol, exotisk frukt, citrusskal och fruktgodis. Avslutningen är mjuk med värmande alkohol och beska örter.

Kolsyran är medelstor, de små bubblorna friska (nästan vassa) och långlivade. Vätskan är medelmjuk.

En mjuk och balanserad APA full av fruktig humle. Väldigt mycket Mikkeller.

Betyg: 3,9. Tillgänglighet: Köpt hos Kihoskh. Pris: 23:00 DKR för 330 ml. Bäst före: 16/12/16.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar