2015-10-19

Grisette Fruits Des Bois

Grisette är ursprungligen en vallonsk ölstil, ett slags lättare saison som var populär bland industriarbetare och gruvarbetare som ville ha något törstsläckande.

Sedan glömdes stilen bort men namnet återupptogs i modern tid, där den kom att stå för en ljus eller bärnstensfärgad lättdrucken osyrlig öl mellan 3-5 %. Ibland med tillsats av fruktsmaker.

Om detta visste jag lite när jag igår hittade en öl i folkölshyllan hos Hemköp Ryd som på grund av kort datum var nedsatt till halva priset. Jag högg en flaska.

När jag så studerar innehållsförteckningen på etiketten så inser jag att det här är på ytterkanten för vad som jag tycker kan kallas öl: Malt, humle, jäst, fruktkoncentrat, fruktaromer, sötningsmedel och konserveringsmedel.

Nå, Grisette Fruits Des Bois är en grisette-fruktöl på 3,5 % från belgiska Brasserie St. Feuillien.

Färgen är mörkt röd-lila (65 EBC), vätskan är grumlig. Det två fingrar höga skummet är rosa-beige och kompakt. Inga rester blir kvar på glaset när det sjunker ner.

Doften är sur/syrlig med blåbär, hallon och lite jordgubbar. Någon sötma, deg i bakgrunden.

Smaken är laddad med söta bär (hallon, blåbär, björnbär, smultron) och en lätt syra. En vass stör sötma passerar iväg, liksom aningar av jäst. Medelstor kropp. Eftersmaken är söt med frukt och bär, hallon och körsbär samt en växande beska. Avslutningen är helt igenom björnbärssylt.

Kolsyran är väldigt kraftig och vass, massor av stora kortlivade bubblor. Vätskan är lite kladdig och mjuk.

En okej kolsyrad fruktdrink, men som fruktöl betraktat är den för söt och vass i kolsyran.

Betyg: 2,85. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln (distribution Brill & Co). Pris: 19:95 för 250 ml (jag gav hälften). Bäst före: 28.10.15 (tillverkningskod 18 23:23).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar