2015-10-07

Grebbestad Oktoberfest

På första torsdagskvällen under Stockholm Beer hamnade jag i oktoberfest-tältet mellan hall I och II som ställts upp av Paulaner / Spendrups. Stekt korv med surkål lockade. Till det tog jag en … öl. Blixtsnabbt kom det fram en sejdel Paulaner Oktoberfest-Märzen.

Lika snabbt som jag tog den första klunken insåg jag vilket misstag jag gjort – är det någon öltyp jag har allt svårare för så är det starkare översöt ljus lager. Speciellt som de också hade haft den betydligt trevligare och torrare Paulaner Original Münchener.

Mer än ¾ av slisket åkte ut i närmsta slask.

Med det sagt så har Oktoberfest från 20-åtsjubilerande Grebbestad Bryggeri en viss uppförsbacke… Det är en oktoberfestöl på 5,7 %.

Den helt klara vätskan är ljust guldfärgad, det två fingrar höga skummet är vitt. Mycket fina skumrester när det snabbt sjunker ned.

Doften är maltig med lite godis-sötma och en aning pappersmassa. Ganska anonym lite örtig beska.

Smaken är väldigt maltig (som sig bör) med toner av franskbröd och värmande alkohol. Kemiska aningar av pappersmassa. Medel till stor kropp. Eftersmaken har åter den där billigt godis-sötman och lite ofokuserad humle och en aning av deg. Slutet är sött.

Kolsyran är kraftig, de medelstora bubblorna långlivade. Vätskan är ganska lätt.

Nå, stilmässigt är det väl ungefär så här de ska vara, kanske är den här lite mindre söt. Inte för att jag älskar den, men i alla fall…

Betyg: 3,11. Tillgänglighet: Systembolagets små parter 1 september 2015 (lagerstatus). Pris: 24:90 för 500 ml. Bäst före: Utgången av 8 2016.

2 kommentarer:

  1. Översöt ljus lager? Typ Sol? Det låter inte som ett bra alternativ till korv med surkål. Kanske det var maten som sänkte betyget? Jag tänkte på den här artikeln, om hur man kombinerar öl med mat: http://smakformat.se/konsten-att-kombinera-ratt-ol-till-mat/ Jag tror personligen att fel mat kan sänka en riktigt bra öl. Vad tror du? Och vad tycker du att man kan ha en söt lager till för käk?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag åt alltså ingenting till den här ölen när jag recenserade den. Och jag tycker att just oktoberfestöl tillhör de sötare.

      Radera