2015-10-12

Old Tom - igen


När jag idag gick in från garaget så kände jag en fuktig, lite lätt multnande doft. Luften var klar, frisk och aningen bitande.

Ja, hösten har definitivt kommit till Linköping!

Och lika snabbt insåg jag vilken sorts öl jag ville dricka i kväll. Något maltigt, brunt och lite starkare. Och brittiskt.

Efter en hel del rotande i skafferiet hittade jag en öl i rätt stil: Old Tom från engelska Robinsons. Det är en engelsk strong ale på 8,5 %.

Åldern på denna flaska är jag inte helt säker på, men bäst före-datumet är JUN 14. Men om det är samma flaska som står på skrivbordet som var den jag fotograferade senast så bör jag ha köpt den i maj 2013. Kan det stämma?

I vilket fall har jag tidigare recenserat Old Tom, i februari 2005 gav jag den hela 4,35 i betyg. Då tyckte jag att den var stor, elegant och komplex med massor av torkad frukt.

Ikväll tänkte jag dricka och beskriva, utan betyg.

Friskt pys när flaskan öppnas, färgen är mycket mörkt vinröd med en del brunt. Det fingerhöga skummet är kompakt och beige, det sjunker ner oerhört långsamt utan att lämna mycket rester på glaset. Vätskan är klar.

Doften… är intensivt fruktsaft-söt och drar åt rött starkvin. Russin. Marsipan. Lite alkohol. Och övermogna jordgubbar i massor!

Smaken är betydligt mindre söt än vad jag väntat mig kexig röd malt. lite alkohol, russin, en lite jästig syra och aningar av knäck/kola och röd blandsaft. Medelstor kropp. Eftersmaken är ganska lätt (för stilen) har lite mer värmande alkohol, något slags trött beska, blandade nötter och övermogna bär/frukter. Högre alkoholer i slutet (lite lösningsmedelskänsla) och en något sträv ton av torkad frukt.

Kolsyran är mjuk, de många små bubblorna långlivade. Vätskan är lätt och sträv.

Nej, det här var inte riktigt vad jag hoppats på. Det verkar som om något (brett?) i flaskan jäst vidare under åren och ätit upp allt socker. Fortfarande fullt drickbar, men inte så där lyxigt elegant som den varit tidigare. Dessutom finns det väldigt mycket av flagig fällning i flaskan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar