2015-10-11

Har jag blivit tråkigare?


Jag träffade på en gammal bekant för en tid sedan. Vi jobbade ihop en del med öl för några år sedan men tappade sedan kontakten.

Han läser Ofiltrerat, och kom med en observation: Mina betyg har med åren blivit allt mer likriktade och ligger nästan alltid mellan 3 och 4. Variationen har blivit mindre. Hur kommer sig det?

Sedan dess har jag funderat en del kring detta, och tittat på mina betyg.

Inte bara tittat, faktiskt. Jag tog de senaste 100 recensionerna/omdömena och analyserade lite för att se om det verkligen stämde. Tidsmässigt är det perioden mellan mars och oktober 2015

Medelbetyget under denna tid är 3,42 (på en skala mellan 1 och 5). Det högsta är 4,83 och det lägsta 1,93.

Av de 100 ligger 19 betyg under 3, och 8 betyg över 4. Alltså  73 stycken mellan (och inklusive) 3 och 4.

Så… Ja. I sak hade han rätt. I alla fall om dagsläget.

Hur såg det ut tidigare? Jag slumpade fram perioden mellan juli 2011 och  december 2011 (vilket råkade inkludera min resa till Bamberg).

Medelbetyget nu blev 3,46. Lägsta betyg under perioden 2,02 och det högsta 5,0. 23 betyg hamnade under 3 och 13 betyg över 4. 64 betyg i området 3-4.

Mindre förändring än jag trott, faktiskt.

Om jag i stället ska gå på magkänslan och tycka att jag har färre toppbetyg och färre bottendito nu än… förr. Och i så fall, varför?

Vad gäller toppbetygen så är det kanske svårare att överraska mig positivt nu när jag recenserat över 2.000 öl. Mina krav på öl har förhoppningsvis höjts, i alla fall på de allra bästa.

Bottenbetygen? Jag låter andra ta smällarna först, det är väldigt sällan jag numera dricker något från ett bryggeri som har nybörjarproblem eller infektioner. Jag ser helst att andra tycker att ”nu börjar det ordna sig för dem”. Jag chansar mindre, helt enkelt.

Tråkigare? Ja kanske.

7 kommentarer:

 1. Ta bort decimalerna. Dom säger ingenting!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Meningslöst med 500 (!!) steg.

   Radera
  2. De kommer från Beer Advocate och jag ser inget problem med dem.

   Radera
 2. Oavsett om du har blivit tråkigare eller ej så ger du mig en bra vägledning till hur jag kommer uppfatta ölen. Du har sparat mig många kronor och dessutom lett mig till många positiva överraskningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med även här. Fantastiskt läsvärd blogg. Upptäckte den för nån vecka sen och har plöjt så mycket jag hunnit. Gjorde en beställning för några dagar sedan baserat på den här sidan faktiskt.

   Radera
  2. Tack. Som konsumentupplysare hade jag nog varit ännu bättre om jag recenserade fler öl innan de tagit slut på Systembolaget, men men.

   Radera
 3. Inte tråkigare! Alltid njutbar att läsa!

  SvaraRadera