2013-04-25

Carlsberg Export

Bild: Carlsberg Sverige
Jahapp. Lite slumpmässigt ölval i kväll, det fick bli en ”sleek can” som jag fått från Carlsberg Sverige: En av deras ”global brands”, Carlsberg Export. Det är en ljus eurolager på 5 %.

Jag har recenserat den för ett tag sedan. Ett bra tag sedan, faktiskt: I april 2007 gav jag den 2,68 trots att jag i recensionstexten inte verkar ha hittat några större fel eller problem. 

Systembolaget listar den som ett ”Internationellt märke” och jag har ingen aning om man från datummärkningen (20 08 13 U 8 00:27 LT) kan uttyda var den egentligen är brygd.

Om jag är på ett mindre välsorterat Carlsberg-ställe väljer jag alltid pilsnern Hof i ställef för den här eftersom den är lite mindre maltsöt och har lite bättre balans. I alla fall som jag minns det. Det ska bli lite intressant att se om min smak ändrats de senaste 6 åren…

Färgen är gul med en aning guld (6 EBC), det två fingrar höga skummet är varmvitt och luftigt. Det sjunker sakta och lämnar lite rester på glaset.

Doften är något unken med toner av blöt papp, spannmål och alkohol. Aningar av honung och knäck, men de är verkligen svaga. Den känns inte sådär jättevälkomnande.

Smaken är maltig med lite aningar av knäck och krut. Sötman mildras och lämnar rum för vitt bröd och lite deg. Medelstor kropp. Eftersmaken är något lättare med viss anonym beska och brödighet. Slutet är relativt tungt och medelsött.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är rätt få men friska. Vätskan är medelmjuk och något torr.

För den stora majoriteten öldrickare är inte bara det här definitionen av ”öl” utan definitionen av ”premiumöl”. Jag håller inte riktigt med, det är lite för tunga malttoner för att få balans, och lite för mycket konstiga saker i bakgrunden. Och förpackningen? Tja, det är ju Systembolaget som vill ha in några smala burkar i sortimentet. Och Carlsberg har väl ingenting mot att få lite mer plats i hyllorna?

Betyg: 2,56. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 12:50 för 330 ml (denna burk var ett varuprov). Bäst före: 20 08 13.

2 kommentarer:

  1. Roligt att läsa en recension av en produkt som de flesta (mig själv inkluderad) öldrickare ratar. Jag vill också hålla med om Hof är "the lesser of two evils"! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att det uppskattades. Fast om jag inte fått två burkar med posten från Carlsberg hade jag nog inte recenserat den igen. Inte nu i alla fall.

      Radera