2013-04-03

Sigtuna Påskweizen

Bild: Galatea.
Den andra påskölen 2013 från Sigtuna Brygghus är Påskweizen, i grunden en hefeweizen som fått humle från tre världsdelar. 5,2 %.

Ölen är grumlig, färgen är kallt orange-gul (10 EBC). Det tre fingrar höga skummet är vitt och kompakt, det sjunker sakta och lämnar lite rester på glaset.

Doften är jästigt fruktig med en hel del mjuka kryddiga toner. Lite citrus och tallbarr-humle. Blandningen av de örtiga och citroniga tonerna är trevlig och ger ett djup till doften. Den är ganska söt med en lätt vete-syrlighet.

Smaken är kryddig med en del jäst och aningar av tvål. Den är balanserad och väl sammanhållen. Citroner och apelsinskal, örtiga kryddor samt muskotnöt, kryddnejlika och timjan i bakgrunden. Den långsamt växande beskan är kraftigare än i de klassiska tyska sorterna, men det fungerar väl och gör ölen mindre kladdig än vad vissa av de Bayerska kan vara. Stor kropp. Eftersmaken har kraftig men ändå mjuk sötma, lite av nya världens humle samt aningar av deg och vetemjöl. Färska örter, lite hö och en mild kryddighet. Metallisk beska i slutet.

Kolsyran är frisk men inte inte vass. De många små bubblorna är kortlivade, vätskan är medelmjuk och aningen kladdig.

Frisk och lättdrucken, humlen från Nya Zeeland och Australien skapar ett nytt djup till en traditionell tysk smak-bas. En av de trevligaste svenska hefeweizens jag druckit. Såpass att jag köpte fler flaskor än den jag fått från bryggeriet.

Betyg: 3,91. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment påsken 2013 (lagerstatus). Pris: 24:90 för 500 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 2013-11-20.

3 kommentarer:

 1. Är det här samma öl som deras Triple Hop Weizen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De påminner ju om inte annat en hel del om varandra. Jag ska fråga.

   Radera
  2. "Hej Magnus,

   Det skiljer lite i humle o jäst, t.ex innehåller Triple Hop Nelson Sauvin medan Påskweizen har Motueka.

   Lars Landeman
   Sigtuna Brygghus"

   Radera