2013-04-29

SM i hembrygd öl 2013 - del 1

Vatten, vitt bröd, penna, protokoll, glas.
Det var under helgen 20-21 april 2013 som våren ordentligt kom till Linköping. Ingen vidare tid att sätta sig i en källare och betygsätta högvis med hembrygd öl, men tajming har aldrig varit min starkaste sportgren.

Jag hade anmält mitt intresse att döma SM i hembrygd öl i början av månaden (Svenska Hembryggareföreningen har aldrig gillat god framförhållning) och veckan senare fått reda på att jag skulle döma två klasser:
 ”Det är väl dina klasser klockrent?” undrade en bekant. Och jodå, jag har svårt att tänka mig bättre. Eller tvärtom, det är öl jag personligen har så mycket åsikter om att det kan vara svårt att helt hålla sig till typdefarna.

I vilket fall satte vi igång med klass 3-ölenpå lördag förmiddag, och för första gången var det jag som skulle vara huvuddomare och leda det hela. Jag var inte ensam utan hade tre mycket kunniga och trevliga kollegor med mig. Och enorm hjälp av domarna Erik och Peter som inte fick vara med i bedömningen under dagen, men som var till stöd, fixade logistik och administration.

För så är det. Ölen som vi får in är helt anonyma och känns enbart igen på en etikett med understil och löpnummer. Det enda vi domare vet är att det inte är vi som bryggt ölen, för domarkommittén håller reda på att ingen som lämnat in öl i en klass får döma den klassen (vilket kan leda till taktiska inlämningar, om man inte gillar en öltyp).

Som ni säkert redan läst så har det aldrig lämnats in så mycket öl som i år. Och så även i den här klassen, att gå igenom, skriva noggranna omdömen, betygsätta, rangordna och sedan finalbedöma de olika subklassernas vinnare.
 
Men det tuffade på bra, 20 öl hade blivit nagelfarna innan lunchen (som traditionellt intogs på Adriatic Pizzeria), och det blev 16 och finalrunda på eftermiddagen. Vi var väl klara strax efter 18.

Färgen kan variera även i en underklass.
Det blev söndag.  Och i alla fall jag kände mig lite trött när vi åter drog igång vid 10. Ny grupp, nya domare, nya öl. Mörkare. Och färre, det var ungefär 20 i stället för ungefär 35.

Lite detaljer skilde när det var Pia och inte jag som ledde det hela, men såhär i efterhand så tycker jag nog att jag gjorde ett bra jobb tack vare det extra stöd vi fick. Så pass att vi blev klara och färdigrapporterade i god tid innan deadline 18:00. Trevligt på sitt sätt, för trots att vi under bedömningen dricker mycket små mängder öl så sliter det en hel del både på sinnen och hjärna att sitta och bedöma och rangordna timme efter timme.


Så, har jag något vettigt att säga om ölen? Jadå.

Det är rakt igenom bra saker som lämnas in. Av de över 55 öl vi provade var det bara 2 som var dåliga (om än inte genomäckliga), några var lite gamla och trötta, andra småtråkiga och profillösa. Men mycket var gott och en handfull riktigt goda, och hade klart tagit sig över 4 om jag recenserat dem som jag gör med kommersiella öl. Jag har också i nästan alla underkategorier druckit sämre kommersiell öl än de sämre här. Imponerande jobbat, där ute!

De som vill se resultatet hänvisar jag till SHBFs officiella sida, men jag vill ändå passa på att ge extra bonus-beröm till ett par öl:

(Följande två stycken hade förväxlade namn, det är nu rättat)

Skarbäckslunds Skotte av Gustav Edman. En helt förtjusande öl i den smala stilen 3D. Skotsk ale 70/- & 80/-. Förutom att vara mycket god följde den typdefen till punkt och pricka. Den skulle jag gärna se kommersiellt brygd, en riktig hinkaröl med massor av smaker!

Slaka by Dusk 3 av Linköpingsbryggaren Henrik Lindqvist (som roffade åt sig inte mindre än fyra medaljer under årets SM) som var fantastiskt len, mjuk och småsyrligt behaglig. Frisk och återhållen på samma gång. Samma där, den här skulle man vilja ha ett cask av.

Något jag vill poängtera ytterligare är att se till att ha tajming om du jagar efter medaljer snarare än slutsatsen ”Ett bra öl, men andra tävlande var bättre.”: Tajming! Ett barley wine, en lambic eller en amerikansk stout kan mycket väl vinna på lite lagring, men en hefeweizen, en ordinary bitter eller en dark mild har en ganska begränsad hållbarhet, och är (för att sticka ut hakan) rolig efter ett halvår. Kolla i kalendern när tävlingen hålls och räkna baklänges när den ska bryggas. Ett gratis och enkelt tips i all välmening.

För det var en hel del öl som kändes mer än lite trötta. Bättre än för två år sedan, dock.

6 kommentarer:

 1. Tack för det goda omdömet men stilen var 7C,Brown Porter på min Slaka By Dusk 3.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste ha rört ihop mina notiser. Ska fixas.

   Radera
 2. "Som ni säkert redan läst så har det aldrig lämnats in så mycket öl som i år."
  Nja, i fjol var det fler öl som lämnades in. I och för sig bara ett till men rekordet från 2012 på 470 inlämnade öl står sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst ja, det pratade vi ju om. Det var en del sent indragna öl som ställde till det för rekordet.

   Radera
 3. Jo, men antalet besökare på SM var i alla fall nytt rekord med 200 pers. Nästan 1 300 personer släpptes in i lokalen.

  SvaraRadera