2013-04-24

Jämtlands Steamer 3,5

Bild: Jämtlands
Bryggeri.
Det blir folköl. Inte bara det, en california common, en lite speciell hybridstil med rötterna i Bay Area. Lagerjäst, hög jästemperatur och sval lagrig skapar ett mellanting mellan de rena lagersmakerna och fylliga alesmakerna.

Steamer 3,5 är så vitt jag vet inte bara en av de första i sin stil utan även den första som säljs i livsmedelsaffärerna. Kul! Den är bryggd av Jämtlands Bryggeri och alkoholhalten är 3,5 %.

Färgen är bärnsten med en dragning år rött (15 EBC), vätskan är klar. Det fingertjocka varmvita skummet faller rätt fort ner till ett tjockt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är något rå (som den ska vara) med mjuka jästtoner, fruktig humle (utan några större mängder citrus), en hel del deg och kex. Råa aningar av gröna växter och trädsav.

Smaken startar något syrligt, men de tonerna försvinner iväg ganska snabbt. Humlig beska med en hel del trä (Northern Brewer-humle?) som känns lite tufft rå. Den medelsöta malten ger kexiga smaker, lite gräddiga. Hittar också en passerande smak av kokos. Låg till medium kropp. Eftersmaken är relativt kort med lite oren humlighet, aninar av knäck och småkakor. Slutet är mjukt och något torrt-beskt.

Kolsyran är frisk med en hel del stora bubblor. Vätskan är medelmjuk och något tunn.

En trevlig öl som trots lite småskavanker är ett mycket välkommet tillskott bland folkölen.

Betyg: 3,09. Tillgänglighet: Dagligvarugandeln. Pris: 21:95 för 500 ml. Bäst före: 7 13.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar