2013-04-05

Mohawk Easter Rocket

Nu har jag kollat i kalkylbkadet. I skafferiet. Och på Beer Advocate.

Men jag vågar ändå inte vara helt, helt säker. Vi får se.

Jag tror dock att det här är den sista flaskan påsköl jag har kvar (att recensera): Easter Rocket Red India Pale Ale, en amerikansk IPA på 6,7 % som fantombryggeriet Mohawk Brewing Company bryggt hos Slottskällan.

7 sorters malt och 7 sorters humle. Han gör det inte lätt för sig, fantombryggare Stefan.

Färgen är brun-röd (25 EBC), vätskan är klar. Det beigea kompakta skummet är tre fingrar högt innan det sjunker ner till ett tjockt ojämnt lock. Lite rester blir kvar på glaset.

Doften är humlig och något söt. Gräddgodis och knäck, torkad frukt, röda äpplen, plommon och apelsinskal. Rosor i bakgrunden. Medelstor beska som är väl integrerad i frukten. Kexiga aningar.

Smaken är besk med en inledande passerade ton av kaffe. Torkad frukt, lite alkohol, aningar av lagrad ost och plommon. Maltiga toner av choklad, kex och röda bär. Syrliga aningar i bakgrunden leder tankarna till krusbär och rabarber. En hel del kåda och gröna växter. Medelstor kropp. Hallonsylt och en lite jordig ton någonstans. Beskan förändras i slutet och blir sträv och rå.

Vätskan är lätt och något sträv, kolsyran mild-medium med små kortlivade bubblor.

Idag finns många öl av typen IPA att välja mellan. Det här är inte en av de bästa, den är samtidigt för sträv i beskan och för tung i malten. Och någonstans tycker jag mig märka den där maltiga hussmaken från Slottskällan, men det kan lika bra komma från att jag vet var den är bryggd än från mina smaksinnen.

Betyg: 2,94. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment påsken 2013 (lagerstatus). Pris: 25:90 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 131031.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar