2013-04-30

Saint Landelin Mythique - snabbrecension


En del öl råkar bara bli kvar. Saint Landelin Mythique från franska bryggeriet Les Brasseurs de Gayant är en sådan.Beer Advocate klassar den som en Bière de Garde, på etiketten står det Bière Blonde. Alkoholhalten är 7,5 %.

Jag vet faktiskt inte med 100 % säkerhet hur länge jag haft den i skafferiet, bäst före-datumet är i september 2010, jag vet säkert att jag hade köpt den sommaren 2009. Ska vi gissa på 2007?

Nå, idag äts det plankstek här hemma, och till plankstek dricker man öl i stor flaska. Viktigt att upprätthålla gamla traditioner och så.

Ölen? Det var en del tryck i flaskan när jag vred bort korken. Den klara guldfärgade vätskan toppas med ett litet skum som försvinner iväg nästan direkt.

Doften är något frukt-syrlig med lite jäst. Lite mogna röda äpplen, men annars har jag svårt att associera till så mycket. Den är rätt enkel.

Smaken är inte så mycket bättre. Det finns något slags lite unken beska i bakgrunden, men mestadels handlar den här ölen om kraftigt söta toner av billig äppeljuice från koncentrat. Lite fruktig jäst. Medelstor kropp. Eftersmaken har tilltagande, nästan aggressiva alkoholsmaker och mer äpplen. Något växande syrlighet i slutet.

Kolsyran är först rätt kraftig, men de stora bubblorna dör ut väldigt snart. Vätskan är medellätt och något kladdig. Jag verkar inte ha recenserat den här tidigare, vilket förvånar mig lite, det var en inte helt ovanlig gäst i Systembolagssortimentet tidigare. Och fortfarande finns den styckvis beställbar i beställningssortimentet för 49:90.

Den är förhoppningsvis godare färsk.

Skissbetyg: 2,75.

1 kommentar:

 1. jussi.puntilaa@yomla.fi30 april 2013 kl. 22:46

  Besviken...

  Jag har läst ett STORT antal öltester i MÅNGA olika Sveska forum nu, med utgångpunkt från:
  http://www.beer-naise.se/

  Varifrån jag har klickat mig vidare.

  Jag skriver gärna en del tips om öl som jag har provat till mina vänner.

  Det finns en *VÄLDIGT* stor skillnad mellan dem och ALLT som jag hitintills har läst i form av öltester.

  Nämligen *DEN SAKNADE UPPGIFTEN OM TEMPERATUREN* man testar ölet vid!

  Samt även såklart hur ölet utvecklar sig vid stigande temperatur.

  Fullständigt obegriplgt hur man kan publicera en bild av t.ex. en Stout med fyra fingrars skum, utanb att tala om vid vilken temperatur man gjorde detta.

  Dessutom så vet man ju inte heller vilken metod som användes vid själva upphällandet(nej, det är inte självklart för ALLA ölnissar här i världen för alla öltyper och glas....).

  Adios!

  SvaraRadera