2013-04-10

Poppelmans Brown Ale

Mölnlyckebryggeriet Poppelmans håller på att byta namn. De verkar lite hemlighetsfulla om varför eller vad det kommer att bli, det enda svaret har varit att det 1600-talsbryggeri de är döpta efter också bytte namn några gånger.

Vi får väl se vad det blir av det hela.

Här är en öl som jag valde främst eftersom den började närma sig bäst-föredatumet: Brown Ale (Vinterutgåva) var bryggeriets första öl som kom ut i december. Tänkt att både passa till julbordet och gå att sälja efteråt valde man stilen engelsk brown ale och att inte döpa det till något juligt. 4,8 %. 24 IBU.

Färgen är brun (40 EBC), vätskan klar. Det två fingrar högra beigea skummet sjunker långsamt utan att lämna mycket rester på glaset.

Doften är först mjuk med en blandning av bruna malttoner (nötter, kola, mjölkchoklad) och besk humle. Men allteftersom kommer en kraftig metallton fram.

Smaken är dock inte så metallisk: Choklad och nötter från malten, väldigt lätt och ren sötma. Salt i bakgrunden, liksom en ren beska med gräs/hö. Lätt till medium kropp. Eftersmaken har en viss sälta liksom toner av choklad och knäck. Chokladgodis och nötter i slutet.

Medel till lätt kolsyra, små friska bubblor som är långlivade. Vätskan är lätt och en aning sträv.

En trevlig brown ale med en väldigt märklig doft. Jag hade med den här på min provning på Beer Expo för ett tag sedan och jag har inget minne därifrån att den skulle haft den metalliska tonen, i alla fall inte så framträdande. Fast då var den ju färskare, inte oviktigt på en öl med den här beskan och alkoholhalten.

Och så skönt med en öl helt utan modern humle som omväxling!

Betyg: 3,15. Tillgänglighet: Systembolagets lokala sortiment, beställningsbar i alla butiker. Pris: 21:90 för 330 ml. Bäst före: MAJ 2013.

Senare tillägg: Det blev dagen efter recensionen klart att bryggeriet bytt namn till Poppels Bryggeri. Ett antiklimax om ni frågar mig. MankerBeerBlogg har besökt och pratat med gänget: Länk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar