2017-09-20

To Øl Brett And Butter

För en tid sedan åktes det Cinderella-kryssning. De hade en del intressanta öl i den nyrenoverade taxfree-butiken, sortimentet hör nog till de bättre på Östersjön.

Bland dem en öl jag inte hört talas om tidigare: Brett And Butter från danska fantombryggeriet To Øl. Det är en öl på 3,6 % som jästs med Brettanomyces Custersianus och torrhumlats med Mosaic. Bryggd hos De Proef.

Den klara vätskan är gyllenfärgad, det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, och det sjunker mycket långsamt lämnandes en hel del fina rester på glaset.

Doften är något syrlig med tydliga Brett-toner: Stall, häst, jod och lite jord. Beska örter, citrusfrukt och ananas i bakgrunden.

Smaken är torr och något syrlig med lime och apelsinskal. Stall och bondgård. Aningar av mogen kittost. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har viss sötma, lime och citronjuice, torkade blommor och en liten aning vått läder. Avslutningen är frisk med lite pelargoner och en aning persika.

Kolsyran är kraftig utan att bli vass, de många små bubblorna är långlivade och friska. Vätskan är medelmjuk.

Humliga brett-öl verkar vara en liten men ändå tydlig trend de senaste åren. Och när det blir så här snyggt och lättdrucket men ändå med bra komplexitet så klagar jag verkligen inte.

Betyg: 3,84. Tillgänglighet: Köpt på Viking Cinderella Taxfree. Pris: 35:00 för 330 ml. Bäst före: 11/10/19.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar