2017-09-24

Gammal öl: Stone Old Guardian 2008


Kanske den äldsta öl jag hade i skafferiet: Old Guardian från Stone. Bryggd 2008, bäst före mars 2010. Hur länge sedan är det? Tja, Great Brands hade fortfarande inte släppt namnet Gamlestadens Bryggeri…

Den har förvarats i mitt ökända skafferi något under rumstemperatur.

December 2013 drack jag den tvåårig i samband med en ölprovning och gav den då imponerande 4,25 i betyg.

Frugan fick ett glas, och klagade direkt på att den var för beskt med majs-toner. Inte illa för en 9½ år gammal öl.

Brun färg. Stort beige skum. Tiden har inte gjort något där i alla fall.

Doften är full av russin, söt malt och cognac.

Smakerna är kraftiga. Sött. Syrigbeskt. Pepprigt. Alkoholigt. En del russin och starkvin. Sträv beska. Milda chili-fruktiga toner. Eftersmaken är alkoholhet med vissa grönsaker och starkvin. Slutet är lite problematiskt, det blir övertungt med söt malt och surdegsbröd. Stor kropp.

Kolsyran är mediumstor med lätta medelstora bubblor; vätskan är tjock.

Ja, den här var inte helt enkelt att hantera. Eller dricka: Det är stort, tungt och maltigt sött. Nu är jag ingen stor vän av amerikanskt barley wine i stort, men det här är inte så balanserat och elegant som jag hade hoppats på efter 9 år.

Betyg? Ehhh. 3,25? Har inte köpt sedan dess, och kommer nog inte köpa igen.

1 kommentar:

  1. Gjorde ett snarlikt test i våras då vi testade tre årgångar av deras andra "flaggskeppsöl", Double Bastard. Nu är inte denna en barley wine men släktskapet är tydligt och denna är också fulladdad med ordentlig maltkropp, rejäl alkoholfyllnad och massor av humle.
    Den äldsta var helt riktigt den tröttaste. Problemet med amerikanska bryggare och deras stilar gör att deras älskade aromhumle sakta förbyts och lämnar ett tomrum som inte kan fyllas ut av smaker såsom fikon, russin osv. brittisk barley tåler omvandlingen bättre. Verkar vara en grundläggande skillnad i smakfilosofi där malt och humle lämnas olika huvudbetydelse. Dock kan en färsk/årsgammal amerikansk barley vara fantastiskt god.

    SvaraRadera