2017-09-05

Ölstaden Uppsala


Uppsala. En stad som under de 10 år jag besökt utvecklats en hel del vad gäller öl.

När jag först började hänga där i mitten av 00-talet så var det ganska … mediokert. På den tiden kunde jag skaffa ett tillfälligt nationsmedlemskap och gick på nationskrogarna, framför allt Svantes. Jag har vaga minnen från dessa besök, men minns mest att det satsades på låga priser. Utöver det fanns de två irländska krogarna Buddy's (som satsade på att vara irländska) och O'Connor's som mer satsade på bredd och djup i öl och whisk(e)ysortimentet.  Sedan fanns några mer eller mindre sunkiga hak… William's besöktes några gånger (hette det inte något annat då?). Men det var allt. Märkligt lite för en så stor stad.

William's
Det utvecklades med åren, med en kraftig övervikt för brittiska temakrogar: Pipes of Scotland. The Churchill Arms, Sherlock's, Pitcher's.

Men så för några år sedan så hände det något, kan det vara så att de som gått på nationskrogarna som tagit åt sig craft-världen snabbt nu växt upp? Eller beror det till någon del på det upphävda kårobligatoriet?Pipes of Scotland stänges med hotellet, men återuppstod som det rakt igenom belgiska Bierhuis. Bryggpuben Ångkvarn dök upp.

Ångkvarn.
Buddy's har bytt ägare och blivit O'Neill's, men verkar inte i övrigt ändrats så mycket. 

Och nu under sommaren har den lilla krogen i hörnet av Drottninggatan/Trädgårdsgatan som bytt namn ett antal gånger blivit den ytterst moderna craft-beer-baren Taps Beer Bar.

Vid mitt senaste besök i staden hade de tyvärr stängt, öppettiderna under sommaren var lite knepiga.

Taps.
Vad som däremot var öppet var en brittisk tema-kedjekrog som efter flera års byggnation öppnat under sommaren 2017: Bishops Arms. Jag åt och drack där och var nöjd. Det är en stor krog även för att vara BA, och den öppna planlösningen leder tankarna till en Wetherspoons-pub.

BA.
 En synnerligen trevlig överraskning var den här installationen:


Ja, de ska köra fyra cask ale. Jag hoppas att det innebär en (ny)satsning på real ale hos Sveriges största pubkedja.

Det långlivade stället O'Connor's kändes däremot… slitet. 

6 kommentarer:

 1. Kul med cask! Men vilka svenska bryggerier kan egentligen leverera det? Skebo har ju hållt på länge och levererat till Akkurat&OT. Nynäshamn släpper ibland Bedarö Bitter på cask, har jag sett? Sen har väl nåt av Göteborgsbryggerierna kapacitet också, Ocean?
  Sen blir det väl lite brittimport också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lär bli mycket brittiskt, gissningsvis mycket Fullers. Det finns infrastruktur för det redan.

   Ocean slutade med cask i somras.

   Radera
  2. OK, jag har noterade många Fuller's på keg där i somras. Detta blir spännande att följa.

   Radera
 2. Bryggeriet Stenhammaren i Sundsvall har sina öl på cask på mässor och festivaler ibland. Har även funnits på krogar i Sundsvall vid några tillfällen.

  SvaraRadera
 3. Skebo, Gamla Enskede, och Närke kommer det klart bli. Vi har även kontakt med Ocean. Kan ävem bli så att något superlokalt dyker upp i skåpet ;) //Pubchefen

  SvaraRadera
 4. O'Connor's ska vara slitet! Skämt åsido så är hela kylrummet och alla rören utbytta och nya ägarna kommer satsa ganska hårt på craft beer även i fortsättningen. Taps Bishops och oconnors riktar alla in sig på lite olika kunder vilket är kul, finns något för alla.

  SvaraRadera