2017-09-12

Falcon Bayerskt 5,2 %

Vi stod för en tid sedan på Systembolaget och funderade, frugan och jag. Vilken är den mest omoderna/otrendiga ölen man kan köpa? En weinerlager från ett svenskt storbryggeri kändes just då som ett naturligt svar på frågan, och en halvlitersburk Falcon Bayerskt från Carlsberg Sverige (5,2 %) inhandlades.

Det här är en öl som jag faktiskt recenserat tidigare, men innan bloggandet: Sommaren 2004 gav jag den 3,28 i betyg och tyckte att det sådär i allmänhet var en trevlig öl i stilen.

Färgen är bärnsten-brun, vätskan klar. Det tre fingrar höga skummet är smutsvitt och kompakt och det sjunker ner till ett tjockt lock lämnandes en hel del rester på glaset.

Doften är maltig med torkade röda bär, och sirapslimpa. Lite hallon och knäck. Rätt så mild, mycket ren.

Smaken är ganska så söt med rena toner av fullkorns-franskbröd, lite röda bär och rågknäckebröd. Medelstor kropp. Eftersmaken är gräddigt maltig med sötma och en del nötter. Avslutningen är brunt maltig och mild.

Kolsyran är medelstark, bubblorna är friska och kortlivade. Vätskan är mjuk.

En ren och lättdrucken wienerlager, som påminner en del om en mildare engelsk brown ale. Inte så dumt, faktiskt.

Åter pekar jag att när jag började dricka öl i mitten av nittiotalet, så var det här ofta det enda alternativ som fanns till stor stark: ”En öl, tack!” ”Ska du ha en ljus eller en mörk?”

Betyg: 3,69. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan … mycket länge. Pris: 15:90 för 500 ml. Bäst före: 15 MAR 18.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar