2016-11-12

Öppen ölprovning: Skåne


Dagens öppna ölproving på De Klomp hade temat Skåne och… det är egentligen rätt häftigt. Genom åren har jag hållit i ett otal provningar på temat Svenska Småbryggerier men nu är de så pass många att vi kan köra provningar på delar av landet.

De drygt 50 gästerna fick sig lite småprat om ölen och bryggerierna. Det är ungefär så många som går att hantera i våra lokaler, tack så mycket för intresset som aldrig verkar ta slut!
 1. Höganäs African Pale Ale kallar de för session-IPA, och humligheten drog mer åt det brittiskt jordiga än det amerikanska. Hög hinabilitet på den där. 
 2. Brygghuset Finn Winter Special förde oss geografiskt från Höganäs till Landskrona. Ölen var klart i brittisk winter warmer stil med mjukt maltfokus. Välgjord.
 3. Åter Landskrona: Brekeriet Rhuboise skrev jag om här, och den här gången tyckte jag att rabarbern var ännu mer dominerande över hallonen. ”Den luktar som vår fermenterande kompost” påpekade en gäst.
 4. Från brett till DIPA och Helsingborg: Brewski Mangofeber är att betrakta som en modern klassiker. Fast frukten kändes lite mildare än som jag minns den.
 5. Lilla Ölfabriken Bryggarens Lakrits är en porter med lakrits bryggd i Malmö. Och det var inte lite lakrits, så en våg av sötlakrits som drog åt salmiak mötte oss. En riktig efterrättsöl.
 6. Sist, tyngst och starkast: Charlis Svart på 10 % var en välkomponerad imp stout som satsade på raka smaker snarare än komplexitet. Från Trolle Ljungby… Jag har tidigare tyckt att ölen från bryggeriet haft infektionsproblem, men inga spår av sådant här.
Handuppräckningen var som det ska vara: Splittrad. Men till slut utsågs Bryggarens Lakrits till eftermiddagens vinnare.

Kommande provningar:
 • 19 november Juletider
 • 26 november Belgien III
 • 3 december återkommer jag med den ganska smala provningen Milk Stout

2 kommentarer:

 1. Sven-David Svensson13 november 2016 kl. 09:06

  Trevligt att du anordnade en provning med temat Skåne.
  Ölen från Höganäs samt Brygghuset Finn gillar jag. Däremot är jag inte ölen från Brewsky. De är alldeles för fruktsöta. Jag har problem med att man tillsätter frukt och allt annat i öl. Det finns gott om mikrobryggerier i Skåne så du kan göra en provning till med Skåne som tema. Förslag på bryggerier: Lundabryggeriet Helsingborgs Bryggeri Klackarbackens samt Råå Bryggeri

  SvaraRadera