2016-11-16

Fuller's Past Masters 1926 Oatmeal Porter

Frugan hade köpte hem ett par Petit Chouxer med banan. Vad för öl ska man ha till sånt? Internet tipsade om oatmeal stout. Så fick det bli. Jag hade visst inte så mycket sådant hemma, men en flaska fanns i alla fall: Past Masters 1926 Oatmeal Porter, den senaste i serien med öl inspirerade av Fuller's historiska recept. Det är en engelsk oatmeal porter på 7,8 %.

Vätskan är svart, det två fingrar höga skummet är luftigt och varmvitt. Det sjunker sakta utan att lämna några större rester efter sig på glaset.

Doften har en del röda torkade frukter, stekt kött, mörk choklad och en lätt aning av vanilj. Den är lättare än vad jag väntat mig.

Smaken är överraskande torr, nästan sträv. Torkade röda frukter/bär, passerande metallisk beska. Knäckebröd och apelsingodis. Medelstor kropp. Eftersmaken har växande het alkohol, sträv beska, gammaldags fruktkarameller och lite fatlagrings-trä-toner. Alkohol, träkol, havregryn och katrinplommon i slutet.

Kolsyran är medelstark, massor av små lång-livade bubblor. Vätskan är medelmjuk och något torr i munnen.

Det är fullt möjligt att det här är en trovärdig återgivning av en oatmeal porter från tjugotalet (men var de verkligen så här starka då? Kanske?), men jag är inte så speciellt imponerad. Inte så jättemycket öl för procenten i alla fall.

Om den passade till bakverket? Tja, ölen dränkte de ganska försiktiga smakerna helt och hållet…

Betyg: 3,34. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 2 september 2016 (lagerstatus). Pris: 39:90 för 500 ml. Bäst före: END 2019.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar