2016-11-28

LHBF Vinterölsträff 2016


I lördags höll Linköpings Hembryggareförening den tredje upplagan av Vinterölsträff.

Jag var utsedd att vara huvuddomare för domardelen av träffen, men det var ett ganska lätt jobb eftersom domarkollegan Johan skött alla förberedelser och administration under provningen på det bästa möjliga sätt.

I Vinterölsträffen tävlar man med svart öl i 7 Mild Stout/Porter, 8 Kraftig Stout/Porter samt modifierade versioner av dessa stilar.

Vi var allt som allt 3 dömande domare, lite i minsta laget men det rullade på bra ändå. Något jag noterade under de år vi kört arrangemanget är att lägstanivån bara blir högre och högre: Vi hade inga uppenbart infekterade eller problematiskt oxiderade öl, och de som var … konstiga verkar ha varit så med avsikt. Jag har druckit betydligt sämre kommersiella öl än de som fick lägst betyg här.

26 öl var inlämnade, ungefär lika många som förra året. Tyvärr skrev jag inte upp vilka som vann, men jag utgår från att en lista snart kommer upp på LHBF-hemsidan.

Nå. Jag har dock en viktig sak att säga till er som lämnar in öl i klass 11 Specialöl:

Se till att ni beskriver ölen så detaljerat att det går att bedöma den efter rätt understil och den modifiering som gjorts! Flera av de modifierade/fatlagrade/specialvarianterna som vi bedömde saknade helt beskrivning. Visst, vi försökte göra det bästa vi kunde av situationen och gissade oss fram, men… Det blir sällan en vinnande öl under de omständigheterna. 

Andra hade vid inlämningen noterat sådant som ”kaffe, nötter och vanilj”. Bättre, men inte bra nog. Så ni som till nästa års träff (eller andra hembryggartävlingar) hittar på saker med er öl, skicka in en beskrivning som ”Imperial stout (8D) brygd med choklad och ananas” eller ”Brettjäst brown porter (7C) med knäckebröd och saffran”. Då blir vårt jobb mycket lättare och er öl mer rättvist bedömd!

Så, då var det sagt. Efter dömningen så åkte vi till själva träffen i Blåmesens lokaler. Här var det ungefär lika många öl i de två tävlingsklasserna och förköpsbiljetter som 2015, men det kände som om det var lite fler besökare. Stämningen var på topp, ölen god och jag fick stå och prata öl med åtskilliga andra besökare. Riktigt trevligt!

Arrangemanget verkar ha runnit på alldeles utmärkt, det är bara att bocka och tacka alla som varit inblandade!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar