2014-07-10

Om ändringarna för lokala varor


Det är mycket bloggande om att Systembolaget ändrar villkoren för de lokala varorna nu.

Jag har inte skrivit något, mest för att jag inte riktigt begriper ändringarna. Det verkar nu inte speciellt många andra (inklusive bryggerierna) göra heller. Att gräva och spekulera är andra bättre på, framför allt Portersteken och Joel på Mitt Kök.

Att det skulle komma ändringar är inget som överraskade mig, jag skrev och funderade i ämnet för ett knappt halvår sedan (länk).

Distributionen av varor till andra butiker, framför allt. Det nuvarande systemet (passa på att köpa det som verkar vara intressant redan nu!) var helt enkelt för dyrt och arbetskrävande för Systembolaget.

Kvalitetskontrollen av varorna är också något jag ser positivt på. Systembolagets speciella monopolsituation gör att jag tycker att det är en vettig sak.

Men förändringarna verkar vara dåligt förankrade hos bryggerierna, få förstår hur butiksurvalet och antalet butiker bestämts. Oron är fullt begriplig.

Det småskaliga har tidigare poängterats som viktigt: Sålde man för mycket åkte ölen ut från hyllorna under en period. Nu verkar det snarare som om stor försäljning premieras.

Systembolaget har hänvisat de som inte fått in sina varor i det nya systemet till tillfälliga exklusiva lanseringar. Men steget från de nuvarande lokala varorna till ett tillfälligt släpp är väldigt stort. Och väldigt tillfälligt. Faktum är att de premierar fantombryggarna.

Nej, jag förstår inte allt. Men det känns inte speciellt bra hittills.

En sak är säker: Utan bloggarna hade det här kunnat genomföras utan att någon opponerat sig. 

Också en text att fira bloggens sjuårsjubileum på.

1 kommentar:

  1. Håller med. De nya reglerna är både svårbegripliga och lite + och lite -. Brekeriet är uppenbarligen helt emot medan SB menar att 90% av mikrobryggerierna är positiva. Men... vad har de att välja på. Ett monopol kräver också att man tar ansvar, hänsyn och är långsiktig när man så starkt påverkar småföretagandets villkor.

    SvaraRadera