2014-07-08

Brekeriet Brettporter


Helgen tillbringades i Örebro på grund av fotboll.

När man är i Örebro är det Örebro Ölcafé som gäller. Det noga utvalda sortimentet på fat och flaska var som vanligt intressant och varierat.

Jag var lite hungrig och inledde sessionen med veckans sallad som var grekisk sallad och till det den rekommenderade Saison Dupont, en närmast perfekt kombination.

Nästa öl kändes helt självklar: Brettporter från Brekeriet. Det är alltså en mörk öl bryggd med jäststammen Brettanomyces. 6,4 %. En öl jag länge varit nyfiken på!

Färgen är kolsvart, det lilla beigea skummet sjunker sakta ned till en liten ring utan att lämna några rester på glaset.

Doften domineras av syrliga mörka röda bär, framför allt hallon. Funkigheten påminner om Flamlämdska röd/brunöl och kanske en del amerikanska Russian Imperial Stouts.

Smaken är bränd, syrlig och rostad. Den är till och med torrare en den Saison Dupont jag drack innan den här. En lite märklig sak är att den syrliga smaken sätter sig fast på mina tänder. Röda bär. Det här en unik smak, det närmsta jag kommer att associera till är Duchesse De Bourgogne. Lätt till medium kropp. Lite (svart)peppar i eftersmaken liksom röda bär och en syra som mer drar åt rabarber, citronsyra och krusbär än Lambic.Lite brända toner och lång syra (omogna hallon) i slutet.

Nej, det här är ingen öl jag halsar för att släcka törsten. Däremot är det en unik och utsökt smakupplevelse. Intressant är att den helt saknar märkbar humle eller beska även om den säkert finns där rent kemiskt.

Betyg: 4,31. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 99:00 för 300 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar