2014-07-02

Hofbräu Schwarze Weisse

Bäst att inte göra allt för tvära kast så här på sommaren. Så här kommer öl tre ur Hofbräu-boxen: Schwarze Weisse, en dukelweizen från Hufbräuhus München på 5,1 %.

färgen är mycket mörkt brun, nästan svart (80 EBC), vätskan är grumlig. Det fasta fyra fingrar höga skummet är kompakt och beige; det sjunker långsamt och lämnar massor av rester på glaset.

Doften är lite rostad och medelsöt. Låga nivåer av alkohol och beska. Julkryddor och syrliga torkade frukter.

Smaken är rostad, maltprofilen påminner inte så lite om en lättare engelsk porter. Lätt beska och lite torkad frukt liksom en aning tvål. Lätt till medium kropp. Eftersmaken har en krispig ren beska och lite gröna frukter. Den söta avslutningen är rätt lätt och kort med sötma och kryddighet.

Kolsyran är kraftig med massor av små långlivade bubblor. Vätskan är medelmjuk.

En rejäl kontrast mot den ljusa veteölen från samma bryggeri (länk): Då den var tung och syrlig så är den här utjäst torr och frisk. Jag börjar ana att de gröna omogna frukterna är något slags hussmak.

Betyg: 3,79. Tillgänglighet: Som en del av ett mixpack, fasta sortimentet sedan juni 2014. Pris: 17:90 för 500 ml (medelpris per flaska). Bäst före: 03.04.2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar