2014-07-19

Systembolagets varunytt med tillfälliga nyheter Mars 2005


Ja, det är åter dags att bli nostalgisk (eller upplyst, beroende på ålder). Jag slumpade fram ett nummer ur den tidskriftssamlare som rymmer de lite nyare Varunytt och hamnade på mars 2005.

Redan nu kan jag sätta stämningen och erkänna att det inte var något fantastiskt släpp.

Följande varor släpptes måndagen den 7 mars 2005. Det fasta släppet 1 april presenterades inte i något Varunytt, där hänvisade man i stället till den stora prislistan.


Tillfälliga nyheter

Ljus lager

Jag gav det här bockölet 3,18 i betyg och noterade att den var en trevlig representant för stilen men rätt enkel och anonym. Inköpt antal: 40.000.
Det här hände sig vid den tiden när Systembolaget helst ville ha säsongsöl under hela året, oavsett om det fanns någon tradition bakom detta eller inte. Så vi fick några rätt forcerade ölnamn som den här från Jämtlands Bryggeri, eller Slottskällans Kräftskiva.

Om Vårbrygd tyckte jag att den var lättare och mindre malttung än andra öl från Jämtlands, och att den nog skulle fungera bra till lättare maträtter. 4,1 blev betyget. 60.000 flaskor hade köpts in.

Ale

Jag har en hel del favoritöl som kommer från engelska Shepherd Neame, och den här är bra om än inte fantastisk. När jag recenserade den här 2009 tyckte jag att den var lite obalanserad och inte så lättdrucken som deras bitters brukar vara, och gav 3,68 i betyg. Inköpt antal: 6.000.

Påsköl


 Påskölen är bara uppradade i en kort lista under ”Övrigt” så jag antar att de redan presenterats i ett tidigare Varunytt, eller så de fick ett eget nyhetsblad lite senare. Båda alternativen är lika troliga… Redaktören för nyhetsbladet noterade att åtta påsköl var ett imponerande antal och att de var en del av det nya tillfälliga sortimentet som snabbt kunde ta slut utan att det kom nya leveranser.
Jämtlands-påskölen varierade i recept mellan åren vid den här tiden; 2005 var den en engelsk strong ale på 6 %.

Och när jag kollar på bilderna på Beer Advocate inser jag att alla svenska öl utom den från Nils Oscar kom på 50 cl retur-glasflaska. Så hade det inte sett ut idag.


4 kommentarer:

 1. Å andra sidan har alla de som kom på returflaska då fortsatt att göra det förutom möjligen då Wisby Påsköl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm. I alla fall Spendrups och kanske Krönleins verkar föredra 33 cl engångsglas numera. Eller det känns så i alla fall.

   Radera
 2. Sven-David Svensson20 juli 2014 kl. 07:37

  Early Bird kommer jag ihåg Den var god. I dag finns den inte kvar i sortimentet. Whistebale Bay är en liknande öl som också är god.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Early Bird är alltid en tillfällig öl, den bryggs bara på våren när Early Bird-humlen skördas.

   Radera