2014-07-27

Öppen ölprovning - Porter


Igår var det åter öppen ölprovning på De Klomp.

Jag vet inte om det var någon uttänkt plan, men sommaren 2014 har utvecklats till en rad av enstilsprovningar. Något som verkar uppskattas av gästerna samtidigt som det gör det lättare att planera under en säsong med få nyheter och färre leveranser.

Temat var alltså en av mina favoritstilar, porter. Och det blev en vid definition av stilen, vilket verkar ha gillats.
  1. Electric Nurse Porter är den senaste brygden från det göteborgska fantombryggeriet. Så pass att jag fick fråga bryggeriet direkt om detaljer. Peter svarade att det här var en lite starkare variant (5 %) på deras säsongsöl Underbar Jul  och Easter Porter. Den har enbart tappats på fat, lite för att krogarna inte skulle glömma bort att de finns. Mjuk, rund len och rik på smak, jag gillar och ger 4 i skissbetyg. 
  2. Nästa öl var inspirerad av recept från det sena 1700-talet, men inte en ren klon: Beer Here Harwood Brown Porter var väl i ärlighetens namn mer svart än brun och saknade mycket av den rök och syra jag hoppats på från att ha läst det långa receptet. Inte dålig, men skissbetyget får stanna på 3,25. 
  3. En norsk klassiker: Nøgne Ø Porter. Ett mellanting mellan klassiskt engelskt och modernt amerikanskt med en fin salmiakton i slutet. Rättfram. Sommaren 2007 gav jag den 4,53 i betyg, vilket nu känns som omotiverat högt. 3,75 ligger närmare gårdagens upplevelse. 
  4. To Øl Black Ball Porter på 7,1 % eller 8 %, webbsidan och flaskan var inte överens. En amerikansk stor porter à la 2010-tal, som andra bryggerier utan att tveka hade kallat för en svart IPA. Jag lyckades under presentationen snärja in mig i ett dimmigt resonemang om att jag inte tycker att fantombryggeriets koncept (etiketter, presentationstexter) och öl skapar en helhet. Skissbetyg: 3,5. 
  5. Samma öl, men nu lagrade på cognac- och sherryfat: To Øl Black Ball Porter Ballistic hade som väntat fattoner, mindre kolsyra och ännu mindre sötma. Jag tycker sällan att fatlagring gör öl bättre, men precis som någon ur publiken påpekade så var det nog så här denna öl var tänkt att bli. Mycket bättre balans, och här blir skissbetyget 4. 
  6. Sist ut en raritet från De Klomps inre gömmor: Ett fat Flying Dog Gonzo med bäst före-datum sent 2012. Vilket kan betyda att den tappats 2011 eller 2012? I vilket fall var den väldigt jordkällar-altig med drag av klor salmiak och jord. Den stora tunga öl som det här ursprungligen är gick inte att känna igen, och jag ger just det här fatet 2,25 i skissbetyg. Andra verkar ha gillat det bättre. 
Runt ölen pratade jag porterhistoria och valde den här gången att koncentrera mig på två perioder, dels de händelserika åren på 1820-talet, dels 1900-talets första hälft. Det finns så mycket att prata om när det gäller porter.

Handuppräckningen var som vanligt blandad, men den vanns till slut av Nøgne Ø Porter, eftermiddagens renaste smakupplevelse.

Efter provningen som jag svettats igenom orkade jag inte riktigt cykla hem utan tog en uppfriskande halvliter Dead Pony Club (som håller på att döpas om till Dead Pony; alla fasta BrewDog-öl ska i framtiden ha tvåords-namn). Gott.

Ett par av gästerna hade just köpt en storflaska Jester King Das Wunderkind! Saison och lät mig generöst få ett provglas av den. Ölen är en blandning av gammal och ny saison som jästs med mjölksyrabakterier. Något slags blandning av farmhouse ale och wild ale. Det fanns en trevlig syra, men i övrigt rätt slätstruken utan stötte kropp eller jästkaraktär. Mjae, ”mer intressant än gott” och 3 i skissbetyg. Med tvekan.

Jag kände plötslig hunger och beställde in en ostbricka med svensk och holländsk ost från Norins Ost. Till detta ansåg bartender Angelica att det var obligatoriskt med en Chimay Vit. Och såklart hade hon rätt.


Efter detta en långsam hemfärd och en mycket trött fortsättning på dagen.

Nästa provning är lördag 2 augusti 2014 klockan 16:00 då Bobo firar lördagen-före-internationalla-IPA-dagen med en rejäl IPA-provning! kör en provning med klosteröl från Belgien och Holland. Sedan blir det IPA-provning på IPA-dagen 7 augusti.

Och så, den 30 augusti 2014 klockan 16:00 15:00, återkommer jag för att hålla en provning med temat ”veteöl”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar