2014-07-01

Hofbräu Münchner Weisse (igen)

Öl nummer två från Hufbräu-mixlådan är en hefeweizen från Hofbräuhaus på 5,1 %: Münchner Weisse.

Och det blir ett återseende, jag har recenserat den en gång tidigare. Då, i januari 2008, ur ett grogg-glas på ett hotellrum i Budapest fick den 3,9 i betyg (länk).

Färgen är mörkt gul (15 EBC), vätskan är grumlig även om det var lite knepigt att få upp jästen från flaskbotten. Det tre fingrar höga skummet är kompakt och varmvitt, det lämnar en hel del rester efter sig på glaset.

Doften är maltig med söt-syrliga toner. Det finns tydliga fenoliska och kryddiga dofter Kryddnejlikor, gröna bananer, knäck, apelsinskal, aprikoser och söt vetedeg. Den känns sofistikerad, men också något tung.

Smaken startar fruktigt och sött med väldigt lätt beska. Hade det inte varit för syrligheten från vetet och jästen så hade det här varit en väldigt tjock och kladdig brygd. Jag noterar en hel del mjuka kryddor (kryddpeppar, vitpeppar, kryddnejlikor, muskotnöt) och färsk långfranska. Faktum är att den här är syrligare än de flesta andra hefeweizen jag druckit. Medel till stor kropp. Eftersmaken är något parfymerad med försiktiga kryddor och aningar av cederträ. Syrliga fruktiga toner av gröna bananer och gröna druvor. Avslutningen är frisk med mer gröna frukter.

Kolsyran är kraftig, de små bubblorna är friska och långlivade i munnen. Vätskan är medelmjuk och lite kladdig.

En väldigt behaglig veteöl, men samtidigt som den är syrligare än många andra så är malten också tyngre. Inte för alla eller alla tillfällen.

Betyg: 3,89. Tillgänglighet: Som en del av ett mixpack, fasta sortimentet sedan juni 2014. Pris: 17:90 för 500 ml (medelpris per flaska). Bäst före: 10.04.2015.

2 kommentarer:

  1. Lite väl fåordig recension?? (Gissar att du postat lite väl snabbt;))

    SvaraRadera