2014-07-28

Principer och praktik

Principiellt fel!
Jag har genom åren tagit till mig vissa teoretiska resonemang, små ramsor jag kan upprepa för mig själv när så behövs.

En av dem handlar om maträtten hamburgare: ”En hamburgare är en maträtt som man i varje fall teoretiskt ska kunna äta med händerna”. Alltså ska det finnas någon form av bröd underst och överst i matstapeln. Därför tyckte jag inte att hamburgaren som De Klomp hade cirka 2011 var en hamburgare. God mat, ja (fast den nuvarande är mycket godare), men inte en hamburgare.

I teorin, alltså.

I praktiken följer jag en annan princip och försöker äta alla hamburgare större än Mc Donald's Cheeseburgare med bestick. Jag tycker det blir godare på det sättet.

Jag kom att tänka på det när jag såg rubriken på Smålandspostens helsideintervju (finns inte på nätet) med Robert Hellberg som fått rubriken ”Jag dricker inte öl för att släcka törsten”.

Och då högg det till i mitt huvud. ”Jo!” lät det ”Öl ska i alla fall teoretiskt kunna användas för att släcka törsten!” och det är därför jag är så förtjust i bitter, mild och modern engelsk porter. För att inte tala om den nya ölstilen session-IPA som står för huvuddelen av de öl jag dricker utanför bloggandet. Och det är därför jag i stort sett slutat dricka barley wine, imperial porter och russian imperial stout, i alla fall de amerikanska varianterna.

För jag gillar att dricka öl, men än att smutta öl.

Åter i teorin. I praktiken gillar jag ju det mesta. På olika sätt och vid olika tillfällen.

Senare tillägg: Jag tycker också att grillspett genom en hamburgare är fel. 

6 kommentarer:

 1. Tips på nån bra session-IPA för en nybörjare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. BrewDog Dead Pony Club. Det är möjligt att den klassas som en APA, men det håller jag i så fall inte med om.

   Radera
 2. Founders All Day Ipa är väldigt bra!

  SvaraRadera
 3. Vad är session-IPA?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låt mig citera Ratebeer:

   The term Session IPA describes a category of beers marketed for their hop-dominant flavor profiles at "sessionable" levels of alcohol. While this is typically 3.2 - 4.6 percent alcohol, a few have stretched the definition.

   Radera
 4. Personligen så gillar jag att släcka törsten med ett glas kallt vatten vid sidan av en Russian imperial stout av amerikanskt snitt.

  Men jag håller med om att tex Dead pony club slår det mesta efter en gräsklippning... eller till grillningen... eller till maten... eller efter jobbet... eller ja, närsomhelst nästan.

  SvaraRadera