2014-07-20

Stone öppnar bryggeri i Berlin

Bild: Stone Brewing Co.
Igår släppte amerikanska Stone Brewing Company ännu en av sina tillfälliga jubileumsöl, nummer 18. Det ska visst vara en väldigt besk amerikansk IPA.

Men nyheten om ölen överskuggades helt av baksidestexten där man efter mer än fem år av sökande nu beslutat sig för var man ska bygga ett europeiskt bryggeri: Det blir i en gammal industrifastighet i Berlin. Allt om detta projekt, döpt Groundbreaking Collaborations kan man läsa här.

Den här satsningen kommer att kosta pengar. Mycket pengar.

Stone är inget litet källarbryggeri direkt, de räknas som USAs 17:e största bryggeri och det tionde största craft-bryggeriet med en årlig produktion om över 25 miljoner liter per år.

Men företaget växer också snabbt med ett bryggeri på den amerikanska östkusten och flera krogar. Så för att få in pengar till restaurangdelen på bryggeriet i Tyskland så samlar man in pengar via crowdfounding-tjänsten IndieGogo (länk). En miljon dollar är målet.

Tanken är att man kan gå in och satsa pengar och i utbyte få vanliga crowdfounding-prylar som t-shirts, singerade saker eller en helkväll med grundarna. Samt öl. Och det verkar vara ölen som man speciellt riktar in sin marknadsföring på, det kommer att vara riktigt rara samarbetsöl som bara kommer att säljas via den här kanalen.

Jag blir lite fundersam. Varför kan de inte bara låna pengar på banken som andra företag? Eller sälja aktier som BrewDog med sin Equity for Punks-kampanj (BrewDog och Stone är kompisar så konceptet borde vara känt)?

Jag tycker att crowdfounding är ett intressant finansieringsalternativ för mindre saker som, tja, brädspel eller elektronikprylar. Men för ett stort etablerat företag?

Stone ger själva svar på frågan: Företaget ägs idag fortfarande till 100 % av de två grundarna Steve Wagner och Greg Koch, och de vill att det ska förbli så eftersom de är oroade för att rika knösar som inte brinner för craft beer på samma sätt som de skulle kunna komma in i företaget (på projektbeskrivningssidan anar jag dessutom minst en pik till Nya Carnegiebryggeriet). Och så verkar det i USA vara viktigt för vissa kunder att bryggeriet inte har utländskt ägande, hur litet det än må vara.

Därför tror de att tickervänliga samarbetsöl är en bättre belöning för de som vill skicka in pengar till projektet.

Visst är det intressant att det provas helt nya sätt att göra saker, men min magkänsla är trots det lite avog till det hela.  Men det brukar ju jag vara till allt.

Beräknad bryggstart är någon gång sent 2015 eller tidigt 2016. Och ja, det känns redan nu som en bra idé att resa dit då.

Det planerade Berlinbryggeriet.
Bild: Stone Brewing Co.
Förresten. Det har under de här åren varit många spekulationer om var bryggeriet skulle placeras. Om de rykten som cirkulerade för några år sedan stämmer så tittade de noga på såväl Sverige som (framför allt) Danmark, men valde bort de länderna på grund av höga kostnader för arbetskraft (såväl löner som skatter).

Senare tillägg: Jag blir nyfiken på er reaktion. Tänker du satsa pengar? Varför/varför inte?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar