2013-08-17

Ballast Point Sculpin IPA

Det blev en improviserad pubrunda i går kväll. På andra stoppet – De Klomp – blev det till och med en recension:

Sculpin IPA är en amerikansk IPA på 7 % som bryggs av Ballast Point Brewing Company, ett bryggeri som först under senare tid har hitta till Sverige i märkbar omfattning.

Det vita kompakta skummet är tre fingrar högt, det sjunker långsamt och lämnar tjocka rester på glaset. Vätskan är guldfärgad och klar.

Doften domineras av en jordig humle. Honung. Citrusmarmelad. Rätt kraftig sötma.

Humlefrisk och besk start på smakupplevelsen. Lite tom kropp, men den kommer och går på ett lite märkligt vis. Citrusmarmelad och en jordighet i botten. Övergående sötma och lite kattlåda. Kroppen blir stor efter ett tag. Rätt lätt och ren eftersmak; lite citrus och något slags strävhet. Tomt slut.

Kolsyran är medelstor, kortlivade små bubblor. Sträv vätska.

Jämfört med de flesta svenskbrygda öl i den här stilen har den här en helt annan botten i humlesmakerna. Men i övrigt är den inte så väldigt mycket bättre. Den där kroppen som kommer och går var lite mystisk.

Betyg: 3,6. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 60:00 för 400 ml.

Bonus: Efteråt gick vi till Royal Arms, bakfickan till Texas Longhorn. En väldigt brittiskinspirerad pub där nästan ingenting ändrat sig sedan de öppnade cirka 1995. Och ett ställe jag går till väldigt sällan. Men där hittade jag kvällens mest oväntade öl, och dito fynd: Mariestads Porter 2007 för 50:00 flaskan. Åren har gjort den betydligt bättre, om än inte fantastisk.

1 kommentar:

  1. Att den här är framröstad till 3:e bästa IPA:n har jag svårt att förstå. Har svårt att gilla den alls men då är jag ganska trött på kaliforniska IP:or överlag. Bryggerierna från Colorado har mkt mer spännande varianter i mitt tycke.

    SvaraRadera