2013-08-15

S:t Eriks & Mathias Dahlgren #1 Enbär

Den här har jag provat tidigare. I juni 2012 gav jag den 3,75 i snabb-betyg. Men det är också allt jag noterat om den. Kan det ha varit på Allt Om Öl Festivalen? Låter rimligt.

Från S:t Eriks Bryggeri kommer S:t Eriks & Mathias Dahlgren #1 Enbär, en ljus lager kryddad med enbär och enbärsarom. Cascade är humlen son använts. 5 % alkohol.

Färgen är ljust guld (6 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga klarvita skummet försvinner rätt fort iväg.

Doften är kryddig med tydliga toner av enbär och -kvistar. Feta friska dofter av trä och skog. Den påminner tidvis om en after shave.

Smaken är något besk. De träiga enbären till trots så påminner den här om några av de bättre torrare nordtyska pilsnerölen. Men det är trots allt enbären som dominerar. Lite jordig är den allt också. Medelstor kropp. Eftersmaken är mildare och mer balanserad, det ger rum ät en smak av mint, en försiktig ren sötma och lite furuvirke. Avslutningen är mintig, lite som ett tuggummi.

Kolsyran är kraftig, de stora bubblorna är kortlivade. Vätskan är lätt och något torr.

En ovanlig öl, men samspelet mellan ene/enbär och den försiktigt fruktiga humlen fungerar väl. Ren som en tysk pils, dessutom.

Betyg: 3,61. Tillgänglighet: Del i ett mixpack, tillfällig nyhet hos Systembolaget i augusti 2013 (lagerstatus). Pris: 106:90 för lådan om 4×330 ml. Bäst före: 2014-03-20.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar