2013-08-19

S:t Eriks & Mattias Dahlgren #4 Havtorn

Den andra ölen ur Svenska Smaker-lådan blir fyran: S:t Eriks & Mattias Dahlgren #4 Havtorn (ja jag skrev fel, ja jag har begärt ändring) från S:t Eriks Bryggeri. Det är en kryddad ofiltrerad steam beer på 5,2 %.

Vätskan är mycket riktigt grumlig, färgen är guld-orange (10 EBC). Det två fingrar höga skummet är gulaktigt och stabilt. Det blir lite rester kvar på glaset efter det. Jäst finns kvar på flaskans botten.

Doften är mjukt örtig, beskan är låg. Köttkryddor, grillmarinad. Citronsaft. Frisk och något söt.

Mjuka örtiga toner även i smaken, den är lite sträv på ett bra sätt. Citronsaft och apelsinsaft. Den aningen jästiga strävheten får mig att tänka på torra belgiska saisons. Medelstor kropp. Fruktig eftersmak med lätt apelsinsaft och nypressade citroner. Blandade örtkryddor och gröna bananer. Citronsyrligt slut med lite citronskal.

Kolsyran är frisk, de små bubblorna långlivade. Vätskan är lätt och torrt sträv.

En intressant och balanserad öl som lätt hade kunnat bli dominerad av örtkryddigheten, men den är väldigt subtil och släpper fram ölsmakerna, om än i bakgrunden. Enligt bryggeriets hemsida ska den här passa speciellt bra till het-syrlig asiatisk mat, jag drack den till svartpepparkryddad korv och potatisgratäng och det fungerade också mycket bra.

Betyg: 3,6. Tillgänglighet: Del i ett mixpack, tillfällig nyhet hos Systembolaget i augusti 2013 (lagerstatus). Pris: 106:90 för lådan om 4×330 ml. Bäst före: 2014-04-03.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar