2013-08-08

Brewdog Jack Hammer

Jag lovade att bloggen skulle bli tråkigare när jag rapporterat klart från Skottlands-resan, och jag tycker att jag håller mitt löfte väl. Fast när till och med mamma klagar på aktiviteten så det är väl bara att öka tempot lite.

Men jag hade faktiskt tänkt att dricka en amerikansk IPA hyfsat färsk som omväxling, så i kväll blir det en av de senaste från skotska Brewdog: Jack Hammer, en västkust-IPA på 7,2 %.

Förutfattad mening finns om denna öl, jag läst flera recensioner av den som ungefär tycker att ”de har haft problem med nya bryggeriet, men den här visar att de är på gång igen”.

Det tre fingrar tjocka skummet är luftigt och varmvitt, det sjunker sakta ner utan att lämna några spår på glaset. Vätskan är klar, men det simmar omkring massor med små (jäst?)partiklar i vätskan, partiklar som inte lägger sig på botten utan bara flyter kvar.

Doften är mycket besk, frisk och humlig. Den påminner mig faktiskt en hel del om deras lågalkoholöl Nanny State, fastän den här är mer balanserad och inte lika vass. Lime, pomeransskal, citron-zest och gräs. Lite vanilj och söt deg.

Smaken är först besk. Besk. Besk! Så, kommer det en ren sötma och aningar av jäst. Citrus-zest, limejuice, mineraler och färskt kött. Medel till stor kropp. Alkohol finns i eftersmaken, men med tanke på styrkan är det inget som stör. Franskbröd och det vita från grapefruktskalet. Humlig citrus och lite bitter-söta toner i slutet.

Kolsyran är kraftig, de medelstora bubblorna är friska. Vätskan är medelfyllig.

Som tidigare sagt, den här påminner om Nanny State och någon annan av deras humlecentrerade IPA-öl. Men till skillnad mot Nanny så har den här ökad kropp och sötma, annat vore ju konstigt. Tyvärr hänger också den råa lite vasst orena humlesmaken med även i den här. Beröm för väl dold alkohol får den dock.

Senare uppdatering: Jag fick från en kunnig bryggare nu information om partiklarna i vätskan. Det är med största sannolikhet inte jäst utan utfällt protein, vilket också den kraftiga kolsyran tyder på. Ni som druckit den här, har ni sett samma sak?

Betyg: 3,16. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter augusti 2013 (lagerstatus). Pris: 27:90 för 330 ml. Bäst före: 2014-05-29.

4 kommentarer:

  1. Varför går jag ens in här och läser?

    SvaraRadera
  2. Hade massor med partiklar men det störde inget förutom möjligtvis utseendemässigt.

    SvaraRadera
  3. Har inte märkt något av det, men ska hålla utkik nästa gång. Intressant att veta.

    SvaraRadera