2013-08-21

Goose Country Bourbon County Brand Stout

Frugan ringde upp i eftermiddags för att återge hur det gick för hantverkarna i lägenheten. Insåg att jag inte hade någon öl i kylen som jag skulle kunna recensera under kvällen. Så jag bad henne kyla några flaskor.

Det blev inte riktigt vad jag tänkt mig, men eftersom uppdraget var så vagt formulerat så har jag bara mig själv att skylla. I kylen stod när jag kom hem en gammal North Coast Old Stock Ale som jag tänkt vertikalprova någon gång, någonstans.

Och så en Bourbon County Brand Stout, en fatlagrad imperial stout på respektingivande 15 %. Den är bryggd 2012 av Goose Island Beer Company och anses av många[vem?] vara en föregångare och en av de bästa i sin stil.

 När jag häller upp ölen möts jag av en nästan oljetjock tyst nästan svart (90 EBC) klar vätska. Det finns nästan inget skum alls, bara lite bruna bubblor i kanterna.

Doften är rik och mjuk. Söta toner av russin och inlagda fikon. Lite alkohol, men inte alls så tydligt som en öl på 15 % skulle kunna tänkas ha. Vällagrad whisky, knäck och mörk choklad. Aningar av tobak och mörk rom.

Smaken är intensiv. Massor av mörk choklad, mörk rom och toffee. Kaffe med socker och lite grädde. Bourbon, likörpraliner och crème brûlée. Stor kropp, kanske den största jag träffat på i en öl. Eftersmaken har en het alkoholvåg, men den går över och det blir sedan sötare, med toner av (åter) mörk rom, whisky, melass, torkade fikon och en antydan till rök. Avslutningen är rätt kort med alkohol, blandad torkad frukt och espresso med vispgrädde.

Kolsyran är mild, de få små bubblorna är friska. Vätskan är mycket tjock och lite klibbig, nästan som att dricka sockerlag.

Ja, det är en elegant och mjuk öl med massor av djupa smaker. I alla fall i början, för slutet är som sagt kort. Måhända det var mina förväntningar på den här ölen, och lite hype, som hade skruvat upp mina förväntningar på orimliga nivåer. Eller så är det helt enkelt så att framför allt de danska bryggerierna har motsvarande öl som är ännu bättre/tyngre/komplexare än vad den här är. Trots allt en utsökt efterrättsöl, som bara blev bättre av några rutor Lindt Creator Crème Brûlée.

Betyg: 3,99. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter februari 2013 (slutsåld). Pris: 59:90 för 355 ml. Bäst före: 08/11/2017.

3 kommentarer:

 1. Tycker denna öl är ruskigt god och letar efter några liknande, så vore intressant att veta vilka (danska) öl du tycker är bättre än denna. Något man kan få tag på via bolaget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, jag är långt från någon auktoritet på området. Men Hornbeer Caribbean Rumstout och Hornbeer
   The Fundamental Blackhorn
   verkar jag i alla fall gilla bättre.

   Radera
 2. Den var bättre innan de slog på de moderna etiketterna och sluta lagra den på ekfat.

  SvaraRadera