2013-08-14

Lagunitas Undercover Investigation Shut-down Ale

Undercover Investigation Shut-down Ale från det Kaliforniska bryggeriet Lagunitas Brewing Company är en amerikansk strong ale på 9,6 %.OG 1.085. 66,6 IBU. Det är Galatea som importerat.

Det finns säkert en jättespännande historia bakom detta ovanliga namn. Men det orkar jag inte ta reda på, ni får webbsurfa själva!

Färgen är röd med lite brunt (30 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga beigea skummet är kompakt och mycket hårt, efter en bra stund börjar det sjunka ner och lämna gott om rester på glaset.

Doften är mjuk med en hel del (ren) beska. Lite knäck och torkade röda frukter. Alkohol, mer blandade torkade frukter och snittblommor. Ren, på gränsen till anonym.

Smaken är först bara besk. Sedan kommer det en ren sötma. Frukter; aprikoser, katrinplommon. Något slags citrusfrukter, eller är det citrusmarmelad? Medel till stor kropp. Eftersmaken har växande och värmande alkohol, torkade frukter, knäck och lite svårfångade humletoner. Alkohol dominerar slutet, som också har en lätt metallisk beska som dröjer sig kvar.

Kolsyran är medel till kraftig, de många små bubblorna är långlivade. Vätskan är oväntat lätt och torr för styrka och stil.

Välgjord? Visst. Stilsäker? Måhända. Men samtidigt ganska anonym, det finns inget som är speciellt eller extra med den här. Och det vill jag gärna ha vid 9,6 %. Jag förstår inte riktigt poängen med den här.

Flaskan är märkt med siffrorna ”130 3” vilket ska uttydas som ”brygd den 103:e dagen år (201)3”. Alltså 2013-04-13. 

Betyg: 3,33. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter augusti 2013 (lagerstatus). Pris: 28:90 för 355 ml. Bäst före: 2014-06-18.

2 kommentarer:

  1. Tuffast glas i alla fall, http://www.sejdelshoppen.se/olglas/lagunitas-0.35-liter/434/

    SvaraRadera
  2. Det är historien som är den roliga med denna öl.

    SvaraRadera