2019-08-18

Igen: Goose Island Bourbon County Brand Stout 2012


För 6 år sedan recenserade jag en öl, lite slumpmässigt. Det var Bourbon County Brand Stout årgång 2012 från Goose Island, en fatlagrad imperial stout på 15 %.

Då tyckte jag att den var elegant och mjuk, och läser jag mellan raderna så känns det som att jag blev lite besviken. Jag gav den 3,98 i (nyviktat) betyg.

Så vad har hänt under de här åren i det nästan rumstempererade skafferiet?

Ölen är ganska stilla och några få bruna bubblor på ytan försvinner iväg snabbt när jag häller upp ölen.

Doften är mjukt söt med drag av romrussin, svartpeppar chokladtryffel och sojasås.Och så något mer svårgripbart… Japanskt körsbärste?

Smaken är först alkoholhet, sedan intensivt söt, sedan pepprigt kryddig och så åter hett alkoholig. Passerande kemiska toner, lite fruktestrar (päronsplitt) och mandelmassa/bittermandel. Kroppen är medelstor. Eftersmaken är påfallande torr, nästan sträv med fruktgodis, russin, krut, vanilj och en antydan till mörk rom. Slutet är sött med alkohol, men det är också oväntat intetsägande.

Det är inte många bubblor per enhet öl, men de som finns är vassa och långlivade, och de stör smakerna en del. Vätskan är mjukt kladdig.

Det är inte dåligt, och den har åldrats/oxiderats mindre än vad jag hade gissat. Men det är också oväntat spretigt och obalanserat. Jag känner igen mycket av det jag skrev när ölen var (rätt så) färsk, men jag kan inte påstå att den blivit speciellt mycket bättre än då. Å andra sidan har den inte blivit så mycket sämre heller.

Skissbetyg? 2,98. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar