2019-08-05

Öl 2019 - facit II

På väg till jobbet i morse.
Texten uppdaterad 6 augusti 2019.

Jag fortsätter min genomgång av de framtidsgissningar jag gjorde 2014 om hur ölvärlden skulle se ut idag. Del I här.

Ös på med kommentarer och kompletteringar!
Det finns försäljning av tillverkade varor vid tillverkarna, ”gårdsförsäljning” men inte för bryggerier med egen pub/restaurang. Det är mycket hårt uppstyrt, dyrt och regelomgärdat. Så pass att det inte blir intressant för annat än tickers och turister.
Fel. Jag tror att man kan vinna marginellt med röster på att driva den här frågan politiskt. Men väldigt många att förlora. Det vet politikerna, och det finns starka röster som påminner dem om detta.
Det finns ytterligare en kedja med ölfokuserade restauranger med omkring 10 krogar i Sverige. De går inte i brittisk/irländsk stil.
Fel. Rätt. Eller, jag vet inte riktigt. BrewDog har fem barer i Sverige just nu, och kanske är en sjätte på gång. Så de är inte tillräckligt många. Men annars? Budgetkrog-kedjan Lion Bar har 16 öppna och ytterligare några på gång. Men var det ”stor stark för 29 spänn” jag menade med ”ölfokuserad”? Nja?

Ölstugan Tullen har idag exakt tio krogar i sin kedja, och det var nog något i den stilen jag tänkte när jag skrev profetian (tack Jens). 
Det första stora bryggeriet som brygger kontinuerligt i stället för batchvis har startats, troligen i Kina.  
Fel. Rätt. Jag har inte ens hört om någon forskning som jobbar åt det här hållet.

Redan 1965 fick Guinness ett patent på kontinuerlig jäsning, och det verkar som om de använder den processen för att brygga stout. De ska brygga på det här sättet sedan några år tillbaka (tack KäraBullen).
5 av dagens små bryggerier kommer att blivit uppköpta av stora bryggerier, pubkedjor, hotellkedjor eller distributörer. Detta kommer att mötas av högljudd kritik från ett fåtal.
Fel. Här tror jag att jag menade svenska små bryggerier. Det jag direkt kommer att tänka på är Gamla Slottskällan som blev uppköpta och sedan ett varumärke hos Coppersmith's. Men det var inte riktigt det jag tänkte mig. Jag kommer faktiskt inte på något som stämmer med min spådom.
Tidens hipsters (termen ”hipster” kommer i sig att kännas passé) kommer att ha passerat såväl craft beer som hantverksbrygd cider och är på jakt efter nästa kick.  
Kanske? Jag har väldigt vaga begrepp om vad dagens extremt-trendkänslig-ungdom pysslar med idag. Och som 46-årig ingenjör på en region i landsorten så är väl det som det ska vara.

Om jag skulle peka på en tidpunkt när ölhipstern var som mest trendriktig så skulle jag säga 2011. Och det är ju ett bra tag sedan…
Det kommer att finnas minst 2 privata butiker i Sverige som enbart säljer öl på 3,5 % eller lägre.
Fel. Rätt. Bottle Shop finns. Men såväl Folkölsbutiken i Stockholm som Fölk i Göteborg fick stänga efter relativt kort tid.  Kville Hop & Deli finns (tack Martin och Peter). Noisy Bastards finns (tack Henrik). Folk & Friends finns (tack Per)

4 kommentarer:

 1. Saint James Gate brygger kontinuerligt sedan ett par år, för övrigt.

  SvaraRadera
 2. Räknas Folk & Friends bars som barer, eller? För övrigt finns en sommarkiosk i Nynäshamn som kallar sig folkölsbutik.

  SvaraRadera
 3. Kanske inte riktigt räknas, men Omnipollo har tagit in riskkapital från samma bolag som Mikkeller

  SvaraRadera
 4. Ölstugan tullen (kanske inte engelsk stil) har väl 10 barer i gbg/sthlm?

  I Göteborg finns Kville hop & deli som säljer lågalkoholhaltig öl. Annars har ju ett par ICA-butiker blivit bra på utbudet, t ex ICA Möllevången i Malmö och ICA Åkered i Göteborg.

  SvaraRadera