2019-08-04

Öl 2019 - facit I

Utanför mitt fönster i går kväll.
Texten uppdaterad 5 augusti 2019. 

I början av augusti 2014 fick jag ett ölbloggar-uppdrag från en vän.
Vad händer 5 år framöver.. Blir det skit igen eller bättre?
Hela texten finns här.

Jag besvarade hans fråga med 17 förutsägelser. Och nu — 5 år senare — har det blivit dags att titta på facit. Jag har inte lust/ork/tid/möjlighet att rota fram riktigt alla svar men hoppas på att ni på olika sätt ska kunna hjälpa mig vidare.Jag kommer att dela upp svaren i tre delar.
Antalet [svenska] bryggerier har sjunkit från dagens ungefär 190 (fantombryggerier ej inräknade) till strax över 160. Av dagens kommer ett antal att ha försvunnit
Fel. Här hade jag totalfel. Den där explosiva ökningen har avstannat på senare tid, men antalet sjunker inte. Ett antal av de minsta bryggerierna lagt ner, köpts upp eller sammanslagits men det är så få att de inte syns i siffrorna. Jag har ingen helt aktuell siffra, men enligt Ratebeer fanns det vid årets början 378 fysiska bryggerier i Sverige.
[…] Av dessa är ungefär 30 pub-bryggerier utan extern försäljning.
Rätt. Spontant kommer jag på två, Waza i Stockholm och Knäppingen i Norrköping. Kan man kalla Malmö Brewing Co för ett pubbryggeri? Kanske? Det borde finnas några till, men jag tror det är svårt att komma upp i 30. 

Lite beroende på hur man räknar så kan man komma upp i dryg 30. (Tack till Mimer, Jens och Per)
Omkring 3 har specialiserat sig på syrliga öl i belgisk/fransk och modern stil
Rätt. Brekeriet, ja. Tempel Brygghus. Men renodlat? Ett till? Hm.

Fermenterarna har liksom de två tidigare specialiserat sig på syrliga öl, men alla verkar brygga ytterligare några öl som är ickesyrliga. (Tack till Jonas och Fredrik)
Systembolaget finns kvar i ungefär samma form som idag. Butikerna har dock större inflytande över sortimentet än idag. Nyhetssläpp sker utan fasta datum.
Rätt. Ja, inga stora förändringar här. Jag tror att det lokala inflytandet över sortimentet ökat marginellt sedan 2014. Nyhetssläppen sker på fasta datum även nu.
Alkohollagstiftningen kommer inte att ha förändrats annat än i mycket små detaljer.   
Rätt. Om ens det? Spontant kommer jag på att även alkoholhaltig glass (som Systembolaget kommer att sälja tinad) kommit med i lagstiftningen. Men det är väl på den nivån.
En ny produkt som är snarlik öl men billigare, bryggt på enzymer, omältat spannmål och syntetiska bittergivare kommer att ha introducerats i Europa.
Fel. Definitivt inget som dykt upp i Sverige, och jag tror mig inte sett det någon annanstans heller.  Det fanns för några år sedan experiment i Danmark med omältat spannmål och enzymer men det verkar aldrig ha tagit sig.

3 kommentarer:

 1. Magnus, hur skall man tolka fråga 2 om pubbryggerier? Är det att dessa inte säljer öl via Systembolaget? I sådana fall tror jag att Ångkvarn i Uppsala kan räknas in.

  Är det tvärtom att ölen bara säljs på stället kan Waza räknas bort, deras öl finns på flera pubar i Stockholm.

  Väldigt intressant artikel för övrigt, undrar vad jag själv hade svarat?

  SvaraRadera
 2. Inte 30, men inte så långt borta:
  Waza
  China
  Spritmusuem
  Munkbron
  Whippet Lab
  Knäppingen
  Lock, Hop & Barrel
  John Scott
  Tre Små Rum
  Tack & Bock
  Björkstaden
  Minus-1
  Bredaryds Wärdshus
  Ångkvarn
  Jormbryggeriet
  Järvsö
  Nyköpings Bryggeri
  Pannrummet
  Rosersbergs Slott
  Wenngarns Dryckerier
  Åhus
  World's Smallest
  Blåbergen

  Annars så är väl Wild & Sour specialiserade på syrligt?

  SvaraRadera
 3. Fermenterarna i Strömstad är väl i princip specialiserade på syrlig öl (med frukt & bär).

  SvaraRadera