2019-08-01

Nynäshamn / Dogfish Head - Arketyp

Om den här ölen skrev jag så här när jag provade de på Stockholm Beer 2013:
Arketyp en betraktelse över en historisk öltyp som bryggts tillsammans med Dogfish Head, som jag noterade ”kolla om det finns flaskor kvar att beställ och lagra dem några år”om. Det har jag visst inte gjort. Hm. Om själv ölen skrev jag det här: Honung, syra, älgört, ingen alkohol, lingon kommer i slutet.
Det fanns tydligen några flaskor kvar från släppet. Fast jag verkar aldrig ha druckit av den, eller i alla fall recenserat. Så det får bli en recension nu i efterhand:

Arketyp är en öl på 10 % som bryggts och kryddats med inspiration av de rester man hittat av forntida skandinavisk öl. Det är ett samarbete mellan Dogfish Head och Nynäshamns Ångbryggeri. Den är brygd med bär, honung och björksirap.

Färgen är guld-brun, vätskan helt klar. De få bubblorna fräser till, men lyckas inte bilda något skum.

Doften är stor mogen och intensivt söt. Russin, knäck, apelsinmarmelad, brandy och mogna aprikoser.

Smaken är sötsur på ett ganska oväntat sätt: Russin och cognagsbaserad örtlikör blandar sig med nypressad citronjuice och syrliga fruktkarameller. Lätt kropp. Eftersmaken är något komplexare med apelsinskal, limejuice, ung bourbon och björksav. Avslutningen är sträv med omogna plommon och citrongodis.

Kolsyran är lätt med få kortlivade små bubblor. Vätskan är lätt och sträv som… jag vet inte riktigt… ett riktigt torrt billigt tyskt vitt vin?

Nja, om den blev bättre av lagring så har den i alla fall nu passerat sin topp med råge.

Betyg: 2,69. Tillgänglighet: Systembolags små partier juni 2013 (slutsåld). Pris: 74:60 för 250 ml. Bäst före: 5 2016.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar