2019-08-31

Centralbryggeriet Folkets Val 001 Mörkast


Reservation: Det finns en risk att jag missförstått vad den här ölen egentligen heter och vad den kommer att heta när den släpps på Systembolaget i november. Allt var lite otydligt under kvällen. Min bästa gissning just nu är Folkets Val oo1 Mörkast.

I vilket fall. Jag var inte med och dömde domar-tävlingen av Linköpings Hembryggares årliga träff Novembermörker under 2018. Man hade fått det angenäma problemet att för många domare anmält intresse och då kändes det bättre att släppa fram de som inte varit med så länge. Så jag har inte provat ”originalversionerna”.

Vinnare av domartävlingen blev Mörkast, en imperial stout brygd av Erik Stedt och Rickard Danielsson. Kaffe och vanilj har tillsats och den har lagrats med ek(kuber?). Hembryggarna  fick vara med att brygga denna öl i våras hos Centralbryggeriet och under torsdagens träff fick vi för första gången prova resultatet. Deras kommentar om hur det var att skala upp receptet var mest ett konstaterande att det tog mycket längre tid att brygga än vad det gjort hemma. 10,6 %.

Vätskan är svart med ett tjockt kaffebrunt fint skum som lämnar en del rester på glaset.

Doften har en tydlig torr kaffeton, hittar också alkohol och en mjuk ton av mörk choklad.

Smaken startar oväntat beskt med en stor kaffesyrlighet. Tung rå alkohol och kraftig smak av mörkrostat kaffe, det finns också en söt ton av vanilj, men den kvävs närmast av de andra smakerna. Stor kropp. Het men ganska ren alkohol i den rostade eftersmaken. Långt alkoholhett slut.

De stora bubblorna är vassa, vätskan är krämig.

En öl som tar till de stora gesterna och är närmast övertydlig i sina rostade kaffetoner. Tyvärr utvecklar sig inte smakerna speciellt mycket, och det blir efter bara ett par klunkar lite enkelspårigt. Men vad den gör, gör den väl.

Skissbetyg: 3,5.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar