2018-01-24

Sigtuna Non Alco Pale Ale

Bild: Galatea.
Ett bryggeri med ambitioner behöver idag ha en alkoholfri öl i sin portfölj, så är det bara. Sigtuna Brygghus vill inte vara sämre, och lanserar nu en alkoholfri APA på 0,5 %: Non Alco Pale Ale eller kortare N.A.P.A.  

Den klara vätskan är brons-brun, det fingertjocka skummet är beige och luftigt. Det sjunker sakta ner till ett tunt lock lämnandes en del rester på glaset.

Doften har såväl toner av något söt knäck som besk citrus-humle. Fruktiga toner av plommon, grapefrukt, citronskal och pomerans.

Smaken är mjuk och medelsöt med ljus och brun malt, citrus-fruktig humle och en örtig beska. Passerande sälta, medelstor kropp. Knäck och småkakor i den ganska torra eftersmaken. Lätt till medelstor beska liksom passerande toner av jäst och jäsande deg. Avslutningen är något renare och lätt med lite choklad-knäck, citronkarameller och apelsinskal.

Kolsyran är medel till stark, de många små bubblorna är mjuka och långlivade. Vätskan är något lätt och ganska mjuk.

En oväntat välgjord lågalkohol-öl. Jag har druckit en del APA kring 5 % som varit betydligt mer obalanserade med mer felsmaker, men den skulle ändå sticka ut i en APA-blindprovning. Alkoholfri öl har kommit långt de senaste åren, men de klarar inte att imitera de starkare originalen. Men med det sagt så är det här en av de bättre ölaternativen om man inte vill dricka alkohol.

Betyg: 3,85. Tillgänglighet: Okänd. Pris: Varuprov, flaska 330 ml. Bäst före: 27-09-2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar