2018-01-08

Omnipollo / J. Wakefield Brush

Bild: Omnipollo.
Det finns (minst) två varianter av den här etiketten: En med lila bakgrund och gula äggvitor, en med blå bakgrund och orangea äggulor. Jag tror att det är så att den lila är bryggd hos De Proef i Belgien, den blå hos J. Wakefield Brewing i Florida. Den senare är då också lite starkare (14 % och bryggd med marshmallows).

Men helt säker är jag inte.

Vad jag däremot vet är att denna med lila etikett är en imperial stout på 12 % som heter Brush och är ett samarbete mellan Omnipollo och J. Wakefield. Den är bryggd med vanilj, choklad, ancho-chilli och hasselnötskaffe.

Färgen är svart med brun kant. Det låga bruna skummet försvinner snabbt iväg.

Doften har en lätt syrlighet med toner av chilipeppar, choklad, köttbuljong och svart kaffe. Passerande toner av vanilj. Faktum är att den påminner om choklad-vaniljglass, den är inte alls så stor son jag trott.

Smaken startar med en tydlig beska, men det går snabbt över. I stället tar söta toner av mjölkchoklad, paprika, het alkohol och vaniljstänger. Växande chilihetta. Medel till stor kropp. Eftersmaken har alkohol, kakao, rostade nötter och lite pumpernickel. Passerande exotisk frukt, nypon och mörk rom. Avslutningen är kort, söt och rostad utan spår av chili.

Kolsyran är kraftig, de små friska bubblorna kortlivade. Vätskan är medelmjuk och lättare än vad jag trott vid 12 %.

Ja. Ännu en smaksatt imperial stout från Omnipollo. Här finns lite passerande chilismak och kanske inte samma sötma som i flera av de andra, men annars känns det lite… likadant?

Betyg: 3,1. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 20 oktober 2017 (lagerstatus). Pris: 69:00 för 330 ml. Bäst före: 04/09/26 (batch T1).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar