2018-01-07

Fuller's Imperial IPA

Bild: Fullers.
Mitt bidrag till ”öltrender 2017”-listan? Det skulle i så fall vara beskrivningen ”vi har bryggt i en klassisk ölstil, men med en twist”.

Detta stämmer tydligt för Imperial IPA från londonbryggeriet Fuller's: Här har man tagit en amerikansk stil, men bryggt den med engelsk humle, men också med en aning svartpeppar. 10,5 %.

Den klara vätskan är brun, det två fingrar höga skummet är beige och kompakt. Det sjunker ner till ett tjockt lock utan att lämna mycket rester på glaset.

Doften är medelsöt med tydliga toner av karamellmalt, katrinplommon och torkade blommor. Aprikossylt, apelsinskal och mördegskakor. Kryddiga toner av lagerblad, svartpeppar och sandelträ. Alkohol i bakgrunden. Den påminner mycket om ett av mina standardöl, London Pride, men bara mycket mer av allt.

Smaken är kraftig med het något oren alkohol, kryddor och peppar. Torkad frukt och torkade blommor, aprikossylt och apelsinmarmelad. Medelstor kropp. Eftersmaken är torrare, lugnare och mer balanserad med knäck, lagrad ost, lagerblad och kryddpeppar. Köttbuljong med en gnutta salt, viss alkohol och en ren klar beska. Det långa slutet har toner av fruktkaka, alkohol och bananskal.

Kolsyran är medelstark, de kortlivade bubblorna är små och mjuka. Vätskan är något kladdig.

En intressant DIPA där den engelska malten men också svartpepparn är mer tydlig än jag hade trott, men med mindre beska än jag hoppats på. Den är dock farligt lättdrucken, jag vet inte när jag hällde i mig en halvliter öl över 10 % så här lätt senast.

Betyg: 3,84. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 3 november 2017 (slutsåld). Pris: 64:90 för 500 ml. Bäst före: END 2027.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar