2018-01-05

Mahrs Ungespundet

Mahrs Ungespundet (eller heter den A U numer?)är en kellerbier på 5,2 % från tyska Mahrs Bräu, den kom till Systembolagets tillfälliga nyheter i höstas.

Färgen är djup guld med en aning orange, vätskan i stort sett klar (den blir dock grumligare ju närmre botten på flaskan man kommer). Det höga skummet är luftigt och varmvitt, och det sjunker sakta ner till ett tjockt lock lämnandes en del rester på glaset.

Doften är mjuk med gräddigt spannmål-lik malt, färska örter och aningar av knäck. Gräsiga-blommiga toner i bakgrunden.

Smaken startar med en frisk beska, blommig humle, lite smör och fullkornsmjöl/spannmål. Växande mjuk söt malt och cream crackers. Medelstor kropp. Eftersmaken har mer av maltiga-brödiga-mjöliga smaker, balanserande örtig-gräsig beska, kex och en aning smörkola. Avslutningen är mjukt elegant med lite karamelliserad malt och en gnutta salt.

Kolsyran är kraftig utan att bli vass, de små långlivade bubblorna är friska. Vätskan är medelmjuk.

En utmärkt kellerbier, samtidigt som den är lättdrucken har den bra komplexitet och smakutveckling. Inte bara så att jag gillar stilen, den här var ovanligt välgjord och saknade den där jästigheten som vissa öl i stilen har, speciellt på fat. Dessutom känns den fräsch trots åldern. Passar prima till en bit finsk rökt ost!

Betyg: 4,51. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 22 september 2017 (slutsåld). Pris: 25:90. Bäst före: 22 02 18.

2 kommentarer:

  1. Äntligen en som håller med mej om Mahrs U!

    SvaraRadera
  2. vi är fler som håller med! underbar öl.

    SvaraRadera