2018-01-13

Nya Carnegiebryggeriet Spökflaska 1: Lumens In Hydria

Jag fick faktiskt en födelsedagspresent av en gäst när Ofiltrerat i somras firade 10 år: En rar flaska svensk öl: Spökflaska 1: Lumens In Hydria från Nya Carnegiebryggeriet. Det är en saison på 7,6 %.

Spökflaska? Uttrycket för en experimentöl, som egentligen inte är tänkt för en större marknad, kommer från deras delägare Brooklyn Brewery som genom åren gjort några mycket hypade ”Ghost Bottles”.

Jag valde medvetet att inte läsa på om denna öl innan jag drack den, lite för att få en lite… spontanare upplevelse. Men såhär efteråt så jag jag lärt mig att det är en mörk Saison som bryggts med en ”kryddpepparblandning” och som sedan lagrats på bourbon-fat. Så vitt jag vet är den bryggd under våren 2015.

Den klara vätskan är rödbrun (den blir något grumligare ju längre ner i flaskan man kommer), det tre fingrar höga skummet är varmvitt och luftigt. Det faller sakta ner och lämnar en hel del fina rester på glaset.

Doften är påfallande kryddig och lite syrlig. Röda bär, svartpeppar, basilika.

Smaken startar med en stor rund sötma som klingar av och ger plats åt kryddor: Kanel, basilika, isop, kryddnejlika. Det finns en lätt jästighet i smaken. Smaken blir något torrare med medelstor kropp. I eftersmaken växer alkoholen och blir allt hetare. Kryddor och torkad frukt (svarta vinbär, aprikos) och saisonjästiga fenoler. Slutet är något lätt med en snabbt växande tung sötma, gräddigt fruktgodis, lakrits och alkohol.

Frisk kolsyra, stora långlivade bubblor. Medelmjuk något lätt vätska.

Oväntade smaker som fungerar väl ihop. Dock gör den allt mer växande tunga sötman att ölen blir rent svårdrucken efter ett glas.

Betyg: 3,56. Tillgänglighet: Gåva. Pris: Gåva (750 ml flaska). Bäst före efter: 2016-02-25.


3 kommentarer:

  1. Står det inte: "Bäst efter" (bryggdatum?)?

    SvaraRadera
  2. Vill minnas att den bryggdes tidigt 2014 då den fanns på fat vi öppningen av restaurangen.
    En del tappades över till woodford reserve-fat senare under året och buteljerades troligen 1 år innan "bäst efter"-datumet.
    Rolig öl!

    SvaraRadera