2017-05-31

Neumarker Lammsbräu Dunkel

Jag har någon gång sagt saker som ”München Dunkel var ett slags sydtyskt svar på portern när den var som populärast under tidigt 1800-tal”. Det är inte sant: Dunkel är mycket äldre, och kan  minst spåras tillbaka till 1500-talet.

Stilen är alltså den mörkbruna varianten av lageröl. Den ska vara maltfokuserad med mycket kola/knäck och kanske lite brändhet i bakgrunden. Men den ska varken ha röktoner eller upplevas som tung.

Det har inte varit helt lätt att hitta denna stil på Systembolagets hyllor, någon enstaka har dykt upp tillfälligt då och då. Tills nu i våras när Dunkel från tyska Neumarker Lammsbräu dök upp i det fasta sortimentet. Den ligger på 5 % och när jag tittar på etiketterna så känns det i första hand som en ekologisk produkt, i andra som en öl.

Färgen är mörkt brun, vätskan klar. Det tre fingrar höga skummet är beige och kompakt, och det sjunker sakta ner till ett tunt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är nötigt rostad med lite hö och färgkritor. Metall och mineraler i bakgrunden.

Smaken är genomgående ren och medelsöt med växande rostade toner: Cashewnötter, knäck och hårdgrillat kött. Om Coca-Cola hade skapat en torr version av sin dryck hade det kanske smakat något åt det här hållet. Medelstor kropp. Eftersmaken har växande höig humle på låg nivå, ren beska och maltiga bruna toner av knäck och en aning kakao. Det långa slutet är ganska sött med choklad och en något metallisk beska.

Kolsyran är mild, mer som en ale än en lager. De många bubblorna är medelstora, mjuka och långlivade. Vätskan är medelmjuk.

Ja, jag gillade inte den där metalliska smaken som fanns i bakgrunden. I övrigt en bra dunkel.

Betyg: 3,68. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan mars 2017. Pris: 16:80 för 330 ml. Bäst före: 11.09.17.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar